Hlavní obsah

Šli po nás všichni, řekl exšéf protimafiánského útvaru Šlachta u soudu s Vokálem

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 5 ve čtvrtek pokračoval v případu bývalého detektiva protimafiánského útvaru policie Luďka Vokála (50), který je obžalovaný ze zneužití pravomoci v kauze Vidkun. Soud vyslechl mimo jiné bývalého ředitele útvaru Roberta Šlachtu, který uvedl, že situace byla značně napjatá, když Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) před třemi lety v říjnu Vokála zatkla a obvinila z vynášení informací.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Bývalý detektiv Luďek Vokál (uprostřed) se svým advokátem Radkem Šmerdou. Vpravo stojí exšéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta.

Článek

„V roce 2015, v té době po nás všichni šli,“ komentoval Šlachta u soudu situaci na tehdejším Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Detektivové ÚOOZ 13. října 2015 zatkli vysoce postavené policisty z Olomouckého kraje, tamního hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila i podnikatele Ivana Kyselého spojovaného s někdejším ministrem vnitra za ODS Ivanem Langrem.

I posledně jmenovaného se policejní razie dotkla, ale nebyl z ničeho obviněn a po výslechu ho pustili ještě týž den na svobodu. Nicméně mu zabavili elektroniku včetně počítače či telefonu.

Vokál údajně v brzkých ranních hodinách, kdy razie Vidkun vypukla, o ní napsal přes aplikaci Viber svému příteli, brněnskému podnikateli a bývalému policejnímu informátorovi a lobbistovi Albinu Arifovičovi (46). [celá zpráva]

S touto osobou jsem spolupracoval v roli řadového detektiva.
Robert Šlachta o Albinu Arifovičovi

Informoval ho prý i o tom, koho se zatýkání týká. Podle žalobce Michala Muravského tím ohrozil samotný průběh akce a obecně policejní práci.

Šlachta nicméně ve čtvrtek stejně jako v minulosti pro média odmítl, že by byla samotná realizace Vidkun ohrožena, proběhla podle něj bez problémů a úspěšně. Vokál o ní prý informace neměl, protože se akce neúčastnil. Na druhou stranu někdejší šéf ÚOOZ a nyní náměstek generálního ředitele celníků nevyloučil, že se jeho podřízený mohl o Vidkunu dovědět z pravidelných porad vedení útvaru. Šlo prý ale jen o obecnější informace.

Vokál byl v té době vedoucím oddělení na odboru „V1“, který měl na starosti násilné trestné činy organizovaných skupin. Oba muže, tedy Vokála se Šlachtou, spojuje už jejich dřívější společné působení v policejní Národní protidrogové centrále (NPC), ale také samotný Arifovič. „Znám ho, když jsem dělal na NPC. S touto osobou jsem spolupracoval v roli řadového detektiva,“ potvrdil soudu Šlachta.

Nicméně po přestupu do čela ÚOOZ už prý s Arifovičem, který tedy byl v minulosti jeho placeným informátorem, neudržoval podle svých slov žádný kontakt. A nevěděl ani o tom, že se tento bosenský rodák stýká s Vokálem.

GIBS chystal zátah

Zhruba měsíc před Vokálovým zatčením Šlachtu informoval tehdejší šéf GIBS Michal Murín, že inspekce chystá realizaci v jeho útvaru. Měla se prý týkat zneužívání služebních vozidel a někoho z odboru V1, tedy z toho, kde působil Vokál. Prověřování detektivů ÚOOZ i jeho jako ředitele však podle Šlachtových slov bylo v té době takřka na denním pořádku, byli prý neustále pod tlakem. „Po celou dobu jsem se cítil, že jsme v zájmu, a že já neplním věci, které se po mně jako po řediteli ÚOOZ chtěly,“ dodal Šlachta.

U soudu vypovídal jako svědek také Arifovič a jeho žena, ale veřejnost včetně médií jejich výslech slyšet nemohla, protože ji soudkyně z Prahy 5 Jana Humeni vyloučila. Jako důvod uvedla, že by svědci mohli být pod tlakem, a tudíž nevypovídat pravdu.

Hlavní líčení, v němž Vokálovi hrozí až pětiletý trest, bude pokračovat v prosinci, kdy by mohly zaznít už závěrečné řeči.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám