Hlavní obsah

Bývalý elitní detektiv zadržený na Ukrajině opustil vězení, domů ale nesmí

Kyjev
Aktualizováno

Bývalý vysoký důstojník Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luděk Vokál, který byl ve středu zadržen na Ukrajině kvůli neoprávněnému prodeji zařízení k odposlechu, ve čtvrtek složil kauci a opustil vězení. Nesmí však vycestovat z Ukrajiny, uvedlo ministerstvo zahraničí. Muži hrozí až sedm let vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Luďek Vokál

Článek

Vokál na Ukrajině čelí obvinění z nezákonného prodeje zařízení, kterým bylo možné například odposlouchávat telefony. Podle soudkyně Oleny Melešakové, která ve středu rozhodovala o jeho případné vazbě, nejde o běžné nahrávací přístroje.

„Tato zařízení jsou určená pro nelegální odposlechy bez povolení soudu,“ citoval server iRozhlas.cz soudkyni. Na Ukrajině je volný prodej takových zařízení zakázán.

Vokál se k podílu na přečinu přiznal a v případě prokázání viny mu hrozí čtyři až sedm let. Bývalý vyšetřovatel ÚOOZ nesmí po dobu dvou měsíců opustit Ukrajinu a musel složit kauci ve výši 4500 eur (115 tisíc korun).

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová uvedla, že kauce byla složena v pátek a následně byl zadržený muž propuštěn. Termín, kdy Vokál opět stane před soudem, není stanoven. Podle ukrajinské soudkyně by se tak mohlo stát do roka.

Spojení s oligarchou

Podle televize 112 je Vokál dáván do souvislosti s oligarchou Albynem Aryfovyčem, jemuž měl poskytnout neupřesněnou informaci. Údajně měl poskytovat informace i dalším trestně stíhaným na Ukrajině.

Vokála v Česku podezírá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z několika trestných činů. Počátkem dubna ho navrhla obžalovat ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli tomu, že vyzradil informace o policejní razii v kauze Vidkun, týkající se podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky.

Vedle toho Vokál čelí obvinění, že mezi roky 2010 a 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi společnosti ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi.

Údajně také pomohl zdržet zátah policie proti lidem podezřelým z vydírání nebo zařídit povolení k pobytu pro přítelkyni jedné z vlivných postav podsvětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám