Hlavní obsah

Bývalého brněnského radního Kratochvíla soud zprostil obžaloby, žalobce se odvolal

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský Městský soud ve středu zprostil obžaloby podnikatele a bývalého brněnského radního Tomáše Kratochvíla, který se zpovídal z údajného krácení daní. Senát v čele Barborou Sýkorovou rozhodl, že státnímu zastupitelství se nepodařilo prokázat, že by se žalovaný skutek opravdu stal. Kratochvíl celou dobu vyšetřování opakoval, že se ničeho špatného nedopustil.

Tomáš Kratochvíl po celou dobu procesu tvrdil, že se žádného krácení daní nedopustil.Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Někdejší výraznou postavu brněnského hnutí ANO justice během dvouletého procesu osvobodila, pak odsoudila, ovšem po zásahu Nejvyššího soudu rozhodla, že je třeba znovu zvážit všechny důkazy, aby pak znovu Kratochvíla uznala nevinným.

I po posledním rozhodnutí nicméně bude soudní kolotoč pokračovat, státní zástupce Jaroslav Paul se totiž proti zprošťujícímu verdiktu na místě odvolal.

Obžaloba tvrdí, že si někdejší radní u automobilového závodníka Michala Pavlíka objednával fiktivní reklamu pro svou firmu. Měl tak činit proto, aby ušetřil stovky tisíc korun na daních. „Pokud důkazy interpretujeme komplexně, je nutno konstatovat, že došlo k naplnění trestného činu,“ tvrdil státní zástupce. Pavlík dostal v jiném procesu šest let za krácení daní.

Prokázal jsem příjmy a platby, doložil jsem fakta, což je podle mě podstatné.
Tomáš Kratochvíl

„Je to ukázkový případ toho, jak se důkazy vykládají jen v neprospěch obžalovaného. Nebyl předložen žádný důkaz prokazující trestný čin a pouze odkaz na trestnou činnost pana Pavlíka přece nemůže být důkaz pro vinu klienta,“ oponoval Kratochvílův obhájce Kárim Titz. „Prokázal jsem příjmy a platby, doložil jsem fakta, což je podle mě podstatné,“ prohlásil Kratochvíl.

Soudkyně Sýkorová rozhodla nakonec stejně jako při prvním projednávání. „Nelze vyloučit, že obžalovaný smlouvu o reklamě skutečně uzavřel bez podvodného úmyslu a soud tak v rámci zásady říkající, že v pochybnostech se rozhoduje ve prospěch obžalovaného, rozhodl o zproštění,“ konstatovala soudkyně.

Boje uvnitř ANO 

Počátek kauzy přišel vhod Kratochvílovým oponentům z hnutí ANO. Spory kolem jeho osoby měly před třemi lety za následek politickou krizi na brněnském magistrátu, neboť ANO jej vyzývalo k odstoupení z funkce radního, jenž měl na starosti mimo jiné městské firmy s miliardovým obratem, s odůvodněním, že špatně pracuje.

Kratochvíla nakonec ANO vyloučilo ze svých řad a politik pak na pozici radního rezignoval. Praktiky při svém vyloučení z ANO přirovnal k 50. letům minulého století.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám