Hlavní obsah

Proces s bývalým brněnským radním Kratochvílem se vrací na začátek

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Po dvou letech od prvního verdiktu se na samotný začátek vrátil proces s bývalým brněnským radním Tomášem Kratochvílem souzeným kvůli údajnému krácení daní. Justice někdejší výraznou postavu brněnského hnutí ANO osvobodila, pak odsoudila, a po zásahu Nejvyššího soudu nakonec rozhodla, že je třeba znovu zvážit všechny důkazy. Kratochvíl po celou dobu projednávání jakoukoli vinu odmítá.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Kratochvíl svou vinu popírá.

Článek

Státní zástupce Jaroslav Paul v obžalobě tvrdí, že si někdejší radní u automobilového závodníka Michala Pavlíka objednával fiktivní reklamu pro svou firmu. Měl tak činit proto, aby si snížil daně, čímž prý připravil stát v letech 2006, 2010 a 2011 o celkem 1,6 miliónu korun.

„Podle znalce byla cena reklamy předražená. Navíc si obžalovaný ani plnění reklamy nezkontroloval,“ tvrdil státní zástupce. Pavlík dostal v jiném procesu šest let za krácení daní.

Znovu vyslechnou účetní 

Senát Městského soudu v Brně v čele s Barborou Sýkorovou v pondělí rozhodl, že je potřeba ještě jednou vyslechnout účetní Kratochvílovy firmy a také si vyžádat od banky údaje o několika vkladech v hotovosti na účet někdejšího radního. „Na tom účtu roky předtím i potom byly výběry i vklady podobných intenzit. Děje se tak po dobu dvaceti let,“ vysvětloval Kratochvíl.

Počátek kauzy přišel vhod Kratochvílovým oponentům z hnutí ANO. Spory kolem jeho osoby měly před třemi lety za následek politickou krizi na brněnském magistrátu, neboť ANO jej vyzývalo k odstoupení z funkce radního, jenž měl na starosti mimo jiné městské firmy s miliardovým obratem, s odůvodněním, že špatně pracuje.

Kratochvíla nakonec ANO vyloučilo ze svých řad a politik pak na pozici radního rezignoval. Praktiky při svém vyloučení z ANO přirovnal k padesátým letům minulého století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám