Hlavní obsah

Muž ze Znojemska zapálil dům s babičkou, dostal 12 let

Znojemsko

Krajský soud v Brně v úterý za pokus o vraždu s rozmyslem a krádež na Znojemsku uložil muži úhrnný trest 12 let vězení. Čtyřiadvacetiletý muž podle obžaloby začátkem února zapálil dům, ve kterém spala jeho babička, žena vyvázla jen náhodou. Obžalovaný se k činu přiznal, podle něj za tím byly dlouhodobé spory.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Dům v obci na Znojemsku začal hořet 6. února krátce po půlnoci. Podle státního zástupce obžalovaný polil benzínem nábytek ve třech pokojích, poté jej zapálil. V jiné místnosti spala jeho babička. Muž pak podle žalobce dům zamkl a utekl. Babička nezemřela jen náhodou, krátce před tím totiž byla na toaletě a ještě nestačila tvrdě usnout. Z hořícího domu díky tomu stačila uprchnout, utrpěla popáleniny prvního a druhého stupně a nadýchala se kouře. Škoda na domě činila 1,5 miliónu korun.

"Obžalovaný si musel si být přinejmenším vědom toho, že může způsobit smrt babičce," uvedl státní zástupce Milan Richter.

Podle obžalovaného pokus o vraždu vypadá jinak 

Podle mladého muže to nebyl pokus o vraždu. "Já jsem babičce nikdy nechtěl ublížit, pokus o vraždu si představuji jinak. Kdybych ji chtěl shodit ze schodů nebo tak něco," uvedl obžalovaný.

Z jeho výpovědi vyplynulo, že byl dlouhodobě nespokojený se svojí situací i se situací v rodině. Dlouhodobě se mu nedařilo vystudovat vysokou školu, nedařilo se mu získat zaměstnání, v žádném nevydržel déle než měsíc. Trvalo to minimálně posledních pět let. Vinil z toho matku a babičku, se kterými v domě žil, myslel si, že mu něco tají. Matka byla v době požáru v Brně. Už dříve matce například propíchal pneumatiky na autě, aby nemohla odjet, zahodil kabely od televize nebo zahodil peněženku i s doklady.

Na benzínce ukradl alkohol

"Chtěl jsem docílit, aby se naštvaly. Chtěl jsem je vyprovokovat k diskusi. Chtěl jsem, aby se mě zřekly, abych mohl jít pryč z toho domu," řekl obžalovaný.

Podle psychiatrického posudku muž netrpí žádnou duševní poruchou. Psychologický posudek muže vykreslil jako narcistického, vztahovačného a úzkostného. Podle žalobce by se to dalo nazvat i jako lenivost a rozmazlenost.

Muž byl odsouzen i za krádež, po útěku se podle žalobce vloupal do benzínové stanice, odkud vzal především alkohol. Šlo jen o malé množství. Policie obžalovaného po několika dnech zadržela Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám