Hlavní obsah

Spal jsem a nezabíjel, tvrdí mladík obžalovaný z brutální vraždy kamarádky

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Případ brutální vraždy 26leté ženy, k níž došlo letos na konci března v Polance nad Odrou na Ostravsku, začal v úterý řešit Krajský soud v Ostravě. Z činu je obžalován 21letý Patrik Konečný, který se s obětí kamarádil od dětství a v době vraždy dívce pomáhal s pracemi na zahradě rodinného domu.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u soudu. Archivní videoVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Mladá žena zemřela v přízemí rodinného domu 29. března okolo 15. hodiny poté, co jí někdo zasadil minimálně 26 ran do hlavy, obličeji a krku. Podle obžaloby vraždil Konečný.

„Vražedný nástroj nebyl nalezen, ale lze usuzovat, že se jednalo o kombinaci vícero nástrojů, jednak o tupý nástroj, ale také o nástroj ostrý nebo bodnořezný,“ řekl státní zástupce David Bartoš s tím, že vražedné nástroje si útočník opatřil zřejmě na místě tragédie.

Dívka podlehla devastujícím poraněním v průběhu maximálně několika desítek minut po útoku. Nehybné tělo našli v krvi ženini příbuzní.

Jsem si vědom toho, že jsem ten čin nespáchal.
obžalovaný

K činu měl vést mladíka zištný motiv. Z místa si totiž odnesl minimálně 60 tisíc v penězích a další věci, hlavně šperky a hodinky, za dalších minimálně 52 tisíc korun.

Policistům se muž nejprve přiznal, s obhájcem ale už výpověď zpochybnil s tím, že ho k přiznání přinutili vyšetřovatelé. „Nemohu říct, že by bylo nějaké doznání, klient vinu konstantně od sdělení obvinění popírá. Nepopírá však, že na místě byl. Z místa se ale vzdálil a nevraždil,“ uvedl před zahájením hlavního líčení Konečného advokát Jaromír Parobek.

Konečný pak u soudu tvrdil, že ho policisté u výslechu i jednou udeřili.

Údajně spal

Vinu odmítl. Prý spal a nic neví. „Jsem si vědom toho, že jsem ten čin nespáchal. Vím, že jsem měl zavolat záchranku, ale neudělal jsem to,“ řekl mladík, který byl v minulosti soudně trestán za úvěrové podvody.

Kamarádku prý našel už mrtvou, na jeho slova nereagovala. Proto zpanikařil.

Jak se do jeho batohu dostaly peníze či dívčiny šperky, vysvětlit nedovedl. Stejně tak neuměl Konečný logicky zdůvodnit, proč poté, co od zavražděné utekl, navštívil kamarády, byl hrát na automatech, zastavil se v zastavárně vyplatit notebook a koupil si oblečení, obuv a marihuanu.

„Ze začátku jsem si myslel, že je to špatný sen, ale nedokážu vysvětlit, proč jsem se takto choval,“ odpověděl na dotaz soudu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obžalovaný Patrik Konečný přichází k soudu.

To, že měl z domu odnést pánvičku a nůž a pak je zahodit, si také nevybavil. Vzpomněl si jen na dva dívčiny mobilní telefony, které u sebe po činu také objevil. Ty také zahodil, místo však později ukázal policistům.

Prý za tím mohl být její přítel

Že by byl v době vraždy pod vlivem drog, si Konečný nemyslí. Přiznal však, že den před činem si vzal pervitin a v osudný den kouřil marihuanu.

Státní zástupce Bartoš k tématu drog uvedl, že z toho, co je známo, byl obviněný dlouhodobějším uživatelem pervitinu.

Drogy mohly být podle obžalovaného důvodem k vraždě, viníka je však podle něj třeba hledat jinde. U soudu řekl, že dívku mohl zavraždit nespokojený klient, kterému prodala drogy. A také za vším prý mohl být tehdejší přítel dívky, od nějž chtěla údajně odejít.

„Řekla mi, že ji psychicky týrá a několikrát ji i zbil. Chtěla kvůli tomu utéct do Anglie,“ vysvětloval Konečný před soudem. To, že byl v době vraždy ženin přítel v zahraničí, mu mělo zajistit alibi. Na dívku prý někoho poslal.

Podle státního zástupce Bartoše ovšem usvědčuje Konečného z vraždy komplex důkazů. „Především znalecké posudky z různých oborů kriminalistiky, genetiky, ale také se jedná o výpovědi různých osob, které popisují jednak jeho pohyb v inkriminovanou dobu a samozřejmě i jeho osobnostní vlastnosti,“ nastínil s tím, že mezi důkazy je i vzorek DNA.

Hlavní líčení pokračuje ve středu výslechy svědků, obžalovanému hrozí za vraždu trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám