Hlavní obsah

Tříletou dívku v olomoucké zoo pokousal vlk

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc
Aktualizováno

Vlk zranil v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce tříletou dívku. Zřejmě se těsně přiblížila k oplocení výběhu, v němž jsou v zoo bílí arktičtí vlci umístěni. Případ se stal již v polovině července, policie o něm však informovala ve středu s žádostí o pomoc veřejnosti při objasnění okolností zranění dítěte.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Bílé arktické vlky chová olomoucká zoo již delší dobu.

Článek

„Za dosud přesně nezjištěných okolností došlo 16. července kolem čtrnácté hodiny v zoo k pokousání malé dívenky narozené v roce 2014 vlkem, který se nacházel za oplocením ve svém výběhu. Dívenka utrpěla zranění,“ řekla Právu policejní mluvčí Irena Urbánková s tím, že dívka byla v zoo v doprovodu rodinných příslušníků. Podle informací Práva měl být jedním z nich dědeček.

Mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková odmítla, že by v souvislosti s případem došlo k nějakému pochybení ze strany zoo. „Z naší strany stoprocentně k pochybení nedošlo, vše bylo v pořádku. Návštěvníci porušili bezpečnou vzdálenost od výběhu,“ sdělila Právu Břečková.

Na nebezpečí návštěvníky upozorňují u výběhu cedule, kde je napsáno, že se lidé nemají k šelmám přibližovat. Dívka si u oplocení zřejmě dřepla, vlk mohl přes ohrazení vystrčit maximálně čelist nebo tlapu. Podle mluvčí nešlo ani tak o kousnutí, jako spíše o utržení kůže.

„Pokousaná tříletá dívenka utrpěla poranění dolní končetiny v podobě otevřené rány na koleni,“ řekl Právu mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Vlk podle něj zřejmě prostrčil čelist pod elektrickým ohradníkem. „Posádka rychlé zdravotnické pomoci dívku prvotně ošetřila a převezla na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci,“ dodal mluvčí.

Neposlušní návštěvníci

Zástupci zoologické zahrady nabádají v souvislosti s případem návštěvníky k disciplinovanosti. Výběh vlků přitahuje nyní pozornost i kvůli jejich mláďatům. Podle Břečkové by si však lidé měli uvědomit, že jsou to stále šelmy. Pracovníci zoo přidali u výběhu další ohradníky, ale ani ty podle mluvčí nemohou zajistit dostatečnou bezpečnost bez disciplinovanosti návštěvníků.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Bílé arktické vlky chová olomoucká zoo již delší dobu

Policisté požádali o pomoc při objasňování události veřejnost. „Obrací se především na svědky, kteří událost viděli a mohli by svými informacemi přispět k jejímu řádnému objasnění,“ konstatovala Urbánková.

Případní svědci podle ní mohou kontaktovat policisty obvodního oddělení ve Velké Bystřici na telefonní lince 974 766 761 nebo prostřednictvím bezplatné linky 158.

Podle chovatelů nejsou bílí arktičtí vlci agresivní a olomoucká zoo chystá dokonce příští rok otevření vlčího safari, které bude navazovat na zdejší euroasijské safari. Návštěvníci v něm budou mezi vlky jezdit vláčkem. Jeho vagóny jsou opatřeny nerezovými sítěmi, a to nejen kvůli zvýšení bezpečnosti návštěvníků, ale i proto, aby lidé nemohli při průjezdu přes safari zvířata krmit.

Reklama

Výběr článků

Načítám