Hlavní obsah

Kauza úniků policejních informací: Soud zamítl stížnost na vazbu, muži jsou ale na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně zamítl stížnost na vazbu u tří obviněných v kauze úniku informací z policejních spisů. Informovala o tom v úterý mluvčí soudu Eva Sigmundová. Se stížností neuspěli Václav Kvíčala, Ivo Sloup a Alexandr Jedlička. Všichni tři muži jsou ale už propuštěni z vazby. Potvrdil to státní zástupce Petr Šereda. Podle něj pominuly důvody vazby. Patří mezi ně například možné ovlivňování svědků nebo útěk.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V kauze je obviněno 18 lidí. Z osmi lidí, které Městský soud poslal do vazby, podalo sedm stížnost proti tomuto rozhodnutí. Krajský soud rozhodl o všech sedmi stížnostech, v úterý informoval ale jen o třech konkrétních rozhodnutích na základě doručení usnesení.

„U zbylých obviněných je zásilka doručena v P. O. Boxu a fikce doručení uplyne 31. července,” uvedla Sigmundová. Podle ní sice soud stížnosti proti vazbě zamítl, ale aktuální situace může být jiná. „Policejní orgány mohly rozhodnout, že vazební důvody již netrvají,” objasnila Sigmundová.

Přesně taková situace u Kvíčaly, Sloupa a Jedličky nastala, takže už jsou z vazby venku. Šereda už dříve uvedl, že propustil tři obviněné kvůli tomu, že už se uskutečnily výslechy svědků, u kterých hrozilo nebezpečí z možného ovlivnění. Po dalších výsleších lze tedy očekávat další propuštění obviněných. Zatím ale Šereda nechtěl o propuštění dalších lidí mluvit.

Stíhán sponzor ANO

Do vazby kromě advokátního koncipienta Kvíčaly a bývalých policistů Sloupa a Jedličky soud poslal i bývalého policistu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michala Ratajského, bývalého policistu Jakuba Patloku a podnikatele Radka Morice a Samána Talabáního. Kdo je osmým člověkem, není zřejmé.

Mezi stíhanými v kauze je také šéf skupiny Kajot (nyní Net and games) Radim Jüttner, někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán a brněnský podnikatel David Rusňák. Právě stíhání posledního jmenovaného, který je majoritním vlastníkem skupiny DRFG, vyvolalo reakce i na politické scéně.

Rusňák byl členem a sponzorem ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně exministra financí Andreje Babiše (ANO). Jeho manželka Petra Rusňáková je radní Brna a kvůli kauze odstoupila z kandidátní listiny jihomoravského ANO pro podzimní sněmovní volby. Rusňák členství v hnutí ukončil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám