Hlavní obsah

V ANO končím, stejně jsem nebyl aktivní člen, oznámil podnikatel Rusňák

Podnikatel David Rusňák, kterého policie zadržela a vyslýchala v případu úniku informací z policejních databází a trestních řízení, ukončí členství v hnutí ANO. Rusňák to uvedl v sobotu v prohlášení pro ČTK. Rusňák je zeť náměstkyně ministra financi Aleny Schillerové. Šéf resortu a zároveň šéf ANO Andrej Babiš už se vyslovil pro jeho vyloučení z hnutí.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA, Profimedia.cz

David Rusňák na snímku z roku 2014

Článek

„Vzhledem k tomu, do jakých souvislostí je tato záležitost uváděna na politické scéně a jak je napadána moje rodina, rozhodl jsem se ke dnešku ukončit své členství v politickém Hnutí ANO 2011, kde jsem stejně nikdy nebyl aktivním členem,“ uvedl majoritní vlastník investiční skupiny DRFG Rusňák.

Doplnil, že je pravda, že brněnské buňce pomohl nepeněžitým darem v roce 2014, dál se však podle něj už věnoval výhradně své práci.

„Toto policejní šetření nemá žádnou souvislost s podnikáním investiční skupiny DRFG. Fungování skupiny a jejích jednotlivých součástí není žádným způsobem narušeno ani ohroženo,“ uvedl Rusňák.

Zároveň potvrdil, že byl policií zadržen, po ukončení výslechu ho policisté propustili.

Případ úniku informací z policejních databází a trestních řízení vyšetřuje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou. Vyšetřování se týká i elitních policistů a podnikatelů. Mezi dvacítkou stíhaných je podle dostupných informací například bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michal Ratajský, někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán nebo právě David Rusňák.

DRFG
Investiční skupina DRFG vznikla v Brně v roce 2011. Cílem skupiny je zhodnocovat kapitál prostřednictvím investic do majetkových podílů v perspektivních společnostech a projektech, hlavně v nemovitostech, telekomunikacích či teplárenství. Je významným partnerem hokejové Komety.
Zdoj: ČTK

Rusňák je řadovým členem brněnské pobočky ANO. Je zetěm náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, Rusňákova manželka je brněnskou radní. Před několika dny Schillerovou navrhlo ANO na ministryni financí, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale její nominaci odmítl.

Sobotka k tomu na sociálních sítích poznamenal, že by mu mělo hnutí ANO za rozhodnutí poděkovat, protože ho zachránil od „ještě většího maléru”. Zároveň se pozastavil nad tím, že si šéf ANO Schillerovou nechává na ministerstvu. [celá zpráva]

Šéf ANO Andrej Babiš už nařídil jihomoravské organizaci hnutí, aby vrátila sponzorský dar od Rusňáka a podala návrh na jeho vyloučení z ANO. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) ale oznámil, že navrhne pozastavení členství Rusňáka v hnutí, než se případ úniků z policejních spisů vyřeší. Rovněž vrácení daru by zvážil až ve chvíli, kdy se případně prokáže vina podnikatele. Ctí presumpci neviny, uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám