Hlavní obsah

Opět nikdo nepochybil. V policejních autech může jezdit každý civil, i hradní protokolář

– Praha • Aktualizováno

Odbor vnitřní kontroly Policejního prezidia ukončil vyšetřování jízdy zástupce šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše v policejním BMW i8. Ze zjištění vyplývá, že nebyl porušen žádný předpis. Informovala o tom v pátek mluvčí prezidia Iveta Skupien.

Foto: HZS Brno

Článek

„Jízdou civilní osoby ve služebním vozidle BMW i8 nebyl porušen právní předpis ani interní akt řízení. Ze stanoviska Analyticko-legislativního odboru Policejního prezidia vyplývá, že jízda civilní osoby je obecně možná v souladu s nařízením ministerstva vnitra,“ uvedla mluvčí policie.

Doplnila zároveň znění nařízení ministerstva: V dopravních prostředcích mohou být přepravováni jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva a policie nebo osoby, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů.

Foto: HZS Brno

Podle závěrů odboru kontroly je „spektrum plněných zákonných úkolů velmi široké a Policie České republiky při něm využívá prostředků represivního i preventivního charakteru, včetně prezentace techniky“.

Společnost BMW se s policií dohodla, že v příštím týdnu dodá k zapůjčení nové BMW i8, protože smlouva se společností nijak porušena nebyla.

Jízda až po skončení programu

Odbor vnitřní kontroly se zabýval jen tou částí nehody, která souvisela s jízdou Vladimíra Kruliše v policejním autě. Samotnou nehodu dále vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Mohu potvrdit, že inspekce se nehodou dále zabývá, žádné výsledky ještě nejsou. Prověřování dopravní nehody bude trvat v řádech týdnů. Jízda civilní osoby byla předána k řešení odboru kontroly,“ dodala mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Předání prvního BMW i8 policiiVideo: Novinky

Skupien dále uvedla, že Kruliš během prezentace policejní techniky v Brně projevil zájem o praktickou ukázku BMW i8. „Ředitel krajské policie Leoš Tržil s praktickou ukázkou souhlasil za podmínky, že bude provedena až po ukončení oficiální části prezidentského programu, tedy po ukončení slavnostní večere po 20. hodině z důvodu, aby nedošlo k ohrožení plnění úkolů v rámci programu prezidentské návštěvy,“ vysvětlila mluvčí Policejního prezidia.

Jízdu následně schválil i nadřízený z odboru služby dopravní policie Jihomoravského kraje. Během ukázky hybridu za čtyři milióny však policistu postihla mozková mrtvice a havaroval. Jihomoravští hasiči v pátek zveřejnili fotografie z nehody po domluvě s inspekcí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám