Hlavní obsah

Otec měl týrat své děti hladem, bitím a zavíráním do sklepa

Právo, Petr Kozelka

Děsivé zážitky, které je budou pronásledovat až do konce života, si podle vyšetřovatelů odnesli ze soužití se svým otcem dnes osmiletá dívka a její o dva roky starší bratr. Dlouhé měsíce je měl totiž jejich sedmačtyřicetiletý otec fyzicky a psychicky týrat. Podle obžaloby je měl bít, týrat hlady a zavírat do sklepa. U brněnského Krajského soudu mu hrozí až 12 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Muž obžalovaný z týrání dětí

Článek

Muž původem z Ruska, který má i občanství USA, měl své děti týrat od října 2015 do poloviny května loňského roku. „Děti bil, zraňoval a omezoval na svobodě. Dceru držel i několik dní zavřenou ve sklepě bez možnosti základní hygieny, stravy a kontaktu s okolím,“ prohlásila státní zástupkyně Zuzana Zámorovacová.

Dcera podle obžaloby měla být takřka denně otcem trestána výpraskem. Bil ji rukou nebo řemenem.

„Dívku surově bil smetákem i do hlavy, bouchal jí hlavou o zeď, nadával jí a nejméně desetkrát za měsíc na několik hodin i dní zavíral do místnosti ve sklepě, zvané hladomorna. V místnosti byla cihlová podlaha, plesnivá matrace, 19 stupňů a pětasedmdesátiprocentní vlhkost. Byla tam ve tmě, bez možnosti použití toalety,“ popsala děsivé podmínky státní zástupkyně. Podobně tvrdě měl zacházet i se svým synem. Obě děti si podle obžaloby ponesou psychické následky na celý život.

Obžalovaný vinu popírá

Muž hned na začátku jednání ostře protestoval proti překladu obžaloby do angličtiny a tvrdil, že některým výrazům vůbec nerozumí. Po dlouhém dohadování, kdy obvinil předsedu senátu Miloše Žďárského z podjatosti, ale přesto začal vypovídat.

„Obžaloba se zakládá na zcela přehnaných skutečnostech. Vyšetřování bylo protizákonné. To o dceři vůbec neodpovídá realitě, o synovi je to vykonstruované,“ rozčiloval se. „Syna jsem potrestal jen jednou, když jsem zjistil, že falšoval známky. Dceru jsem poslední měsíce těžko zvládal, ale nedopouštěl jsem se žádného takového násilí,“ vysvětloval.

„Místnost, o které se zde hovoří jako o hladomorně, byla absolutně otevřená, mohly tam nahlédnout stovky lidí, měl jsem tam lahve vína. Nikoho jsem nikam nezamykal,“ tvrdil. Vyšetřovatelé navíc v mužově počítači našli tisíce obrázků s dětským pornem.

„Mám tam obrovské množství dat, milióny fotografií. Vyšetřovatelé vytáhli jen pár z nich,“ vysvětloval. Případ bude u brněnského soudu pokračovat výslechem dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám