Hlavní obsah

Soud odročil vydání ruského hackera, z věznice se nešlo připojit do databáze

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Soudní jednání o vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států nebo Ruska skončilo ještě před začátkem. Jeden z jeho obhájců předsedovi senátu Jaroslavu Pytlounovi návrh na odročení, protože namítal, že mu údajně nebyl doručen návrh státní zástupkyně na vydání Nikulina do USA. Pytloun po poradě se s přísedícími nakonec jednání odročil na 30. května. Nemohl se totiž připojit do soudní databáze.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchozí na jednání o vydání ruského hackera Nikulina prošli podrobnou kontrolouVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Soudce neměl možnost ve věznici tvrzení obhájce Martina Sadílka ověřit v soudní datové schránce, a proto rozhodl o odročení, aby později obhajoba nemohla namítat, že neměla potřebné dokumenty.

Jednání provázely zpřísněné bezpečnostní opatření. Předně se jednalo přímo v prostorách pankrácké věznice, nikoliv v budově soudu. Do jednací místnosti se vešlo jen deset míst pro veřejnost. Sedm z nich byla vyhrazeno pro média (mezi nimi i britská agentura Reuters či americká AP), zbylé tři pak pro Nikulinovi příbuzné. Všichni účastníci museli projít podrobnou kontrolou a odevzdat telefony a laptopy, stejně tak nebyly povolené fotoaparáty nebo kamery.

BEZ KOMENTÁŘE: Dopadení hackera v PrazeVideo: Policie ČR

Nikulin je v ČR ve vazbě poté, co ho v říjnu zadrželi v jednom z pražských hotelů policisté ve spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI). Kalifornský federální soud obvinil Rusa z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. Podle televize ABC je Nikulin zodpovědný za masivní útok na profesní sociální síť LinkedIn z roku 2012. Podle britského listu The Guardian by měl mladý Rus mít na svědomí i počítačové útoky na americké politiky.

Moskva ho viní z krádeže

Nikulina přijeli v zimě na Pankrác vyslechnout agenti FBI. I přesto, že Nikulin vypověděl plnou moc svým obhájcům. Nikulina se podle informací serveru idnes.cz agenti snažili přesvědčit, aby se přiznal k účasti na hackerských útocích na americkou Demokratickou stranu, které měly ovlivnit loňské prezidentské volby v USA. Agenti se prý hackera snažili přimět k přiznání výměnou za svobodu a další výhody.

Rusové zase Nikulina podezřívají z internetových krádeží. Zatykač za čin z roku 2009 na něj ruský soud vydal loni v listopadu kvůli internetové krádeži 3450 dolarů (asi 88 tisíc korun). Moskva proto aktivně pracovala s českými úřady, aby zabránila vydání Nikulina do USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám