Hlavní obsah

Lamborghini a rolexky. Ruský hacker zadržený v Praze se na internetu chvástal luxusem

Praha

Ruský občan Jevgenij Nikulin, kterého na začátku října v Praze zadrželi čeští policisté ve spolupráci s FBI, na sebe velmi neopatrně upozorňoval na svém instagramovém účtu. Podle informací zveřejněných na webu Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) se chlubil svým luxusním stylem života a vlastnictvím drahých aut, hodinek a dalších předmětů.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Článek

Ruský server Nastojaščeje vremja (Přítomnost), který je společně provozován Svobodnou Evropou a Hlasem Ameriky, vypátral profil, který si 29letý Moskvan zřídil na sociální síti Instagram pod přezdívkou "i.tak.soidet". Na něm se nejen předváděl jako zámožný mladík se zálibou v drahých automobilech a špercích, ale zároveň jeho prostřednictvím za sebou zanechal digitální stopu, která dokumentovala jeho cestu přes Bělorusko a Polsko až do České republiky, kde byl 5. října zadržen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záznam ze zatčení ruského hackera v PrazeVideo: Reuters

Krátce poté, co server Nastojaščeje vremja publikoval některé údaje z Nikulinova instagramového účtu, profil se změnil z veřejného na soukromý. Ještě před tím si na něm ale kdokoliv mohl prohlédnout početné fotografie luxusního Mercedesu AMG GLE63 (který je vidět i na záběrech ze zadržení), zlatých hodinek Rolex a výrazných šperků či například tenisek, jejichž hodnotu server odhadl v přepočtu na 22 tisíc korun.

Nejvíce se ale na profilu střídala auta. Nikulin se nechal fotit za volantem Bentley Continental Flying Spur, Rolls-Royce Wraith Black Badge či Porsche Macan se speciální úpravou. Předtím sdílel fotografie Aston Martin DBS a Lamborghini Huracan.

Foto: repro Instagram

Nikulin se na Instagramu chlubil luxusním životním stylem.

Svobodná Evropa také cituje z článku z ruského motoristického serveru AvtoRambler z roku 2015, který se věnuje vozům lamborghini a jejich majitelům. Nikulina popisuje jako úspěšného podnikatele, jehož byznys zahrnuje stavební firmu, autoservis a společnost obchodující s luxusními hodinkami. Právě v rozhovoru pro tento článek Nikulin připustil, že Huracán není jeho první lamborghini.

„Jako idiot“

Server oslovil jednoho z Nikulinových přátel na sociální síti, který si nepřál být jmenován. Ten prohlásil, že se mladík zachoval „jako idiot“, když cestoval do zahraničí, přestože věděl o mezinárodním zatykači Interpolu.

Foto: repro Instagram

Luxusní Mercedes AMG GLE63 v tuningové úpravě, s nímž Nikulin podnikl cestu přes Bělorusko a Polsko až do Prahy, kde byl zadržen. Pod obrázkem, který cestu dokumentuje, ho jeden z diskutujících upozorňuje na to, že po něm jde Interpol.

Poslední status na profilu je z 11. října, tedy šest dní po zadržení. Jde o prostou zprávu ve znění: „Vrátím se brzo, proč ten povyk?“

Foto: repro Instagram

Poslední status na instagramovém účtu Jevgenije Nikulina

Podle televize ABC je Nikulin zodpovědný za masivní útok na profesní sociální síť Linkedin z roku 2012. Nyní ve vazbě a jeho vydání do USA posoudí pražský městský soud. Pokud ho pravomocně povolí, rozhodne ministr spravedlnosti. Mluvčí ruského velvyslanectví v Praze ve středu uvedl, že ambasáda byla oficiálně vyrozuměna o zadržení ruského občana v Česku a že podniká kroky na jeho obranu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová Nikulinovo zadržení označila za důkaz toho, že americké úřady pořádají globální štvanici na ruské občany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám