Hlavní obsah

Životní překlep, litoval muž u soudu. Za pašování drog dostali s komplicem 10 a 11 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na 10 a 11 let poslal ve čtvrtek ostravský soud za mříže mladé muže zapojené do pašování drog z Panamy do České republiky. Muži si nechali na své adresy v roce 2014 poslat ve třech zásilkách celkem tři kilogramy kokainu. Miroslav Polák má podle verdiktu strávit 11 let za mřížemi, jeho komplic Petr Hrozen o rok méně. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva Petr Hrozen a Miroslav Polák v jednací síni ostravského krajského soudu

Článek

Miroslava Poláka zadržela policie v květnu 2014. „Tehdy jsme dostali od policie ve Velké Británii informaci o zásilce kokainu adresované do Havířova. Na základě této informace začalo šetření, které dospělo k zadržení dvou pachatelů,“ uvedla státní zástupkyně Daniela Srbová.

Udělal jsem životní překlep.
obžalovaný Petr Hrozen

Případ vyšetřovala policie na území Panamy, Velké Británie a České republiky.

„Obžalovaní byli zapojeni do větší skupiny osob, která působila na území více států. Doručena jim byla prokazatelně jedna zásilka, další byla zadržena ve Velké Británii a třetí jsme zadrželi my. O tom, že by bylo zasláno více zásilek, nevíme a můžeme o tom jen spekulovat,“ dodala Srbová.

Vidina snadného zisku

Muži se už při výslechu u policie doznali a podrobně popsali, jak k jejich jednání došlo. Jako motiv uvedli vidinu snadného zisku.

U soudu pak svého činu litovali. „Udělal jsem životní překlep. Hodně mě to mrzí. Spáchal jsem věc, kterou jsem neměl udělat,“ zpytoval u soudu svědomí Petr Hrozen.

Oba muži strávili po svém zadržení několik měsíců ve vazbě, poté však byli propuštěni a souzeni na svobodě.

Vzhledem k tomu, že byli označeni za členy organizované skupiny, která působila ve více státech, hrozil jim trest v rozmezí od 10 do 18 let. Soud jim nakonec vzhledem k tomu, že nejde o recidivisty a že spolupracovali s vyšetřovateli, vyměřil trest při samotné dolní hranici.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání. Pokud tak některý z nich učiní, posuzoval by verdikt ještě odvolací senát Vrchního soudu v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám