Hlavní obsah

Tříletou dceru pálil cigaretou a udeřil ji botou. Matka děti nezvládala, řekl soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Otřesný případ týrání tříleté holčičky, která si následky nelidského zacházení ponese po celý život, začal projednávat ve středu Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedli oba rodiče dívenky, která ve svém věku musela snášet i takové útrapy, jako pálení cigaretou, vytrhávání vlasů či bití okovanou botou. Za hlavního pachatele násilí policie označila otce, ovšem ani jeho žena není podle výsledků vyšetřování úplně bez viny.

Soud v Ostravě projednává otřesný případ týrání holčičkyVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Dvojice má spolu celkem tři děti, ovšem terčem týrání se stal pouze prostřední sourozenec, tedy dívenka narozená v červnu roku 2013. Podle obžaloby otec dívku trestal za drobné prohřešky, které byly ale úměrné jejímu věku. Dítě nemohlo vycházet ven, nemohlo si hrát s hračkami, a především bylo téměř každý den bito. Když policie v bytě zasáhla, mělo podlitiny po celém těle, tržnou ránu na rtu od úderu botou a zlomenou ruku – pravděpodobně po úderu smetákem.

Byl na ni pořád naštvaný, protože si myslí, že není jeho.
matka dítěte

„Jednání bylo opakované a mělo stupňující charakter,“ řekla u soudu státní zástupkyně Jarmila Alizeyová.

K týrání docházelo na pokoji ubytovny pro sociálně slabé v Ostravě-Svinově. Lidský rozum se přitom vzpírá přijmout to, čeho se otec vůči dceři dopouštěl. Nejvíce mu prý vadilo, když se dcera počurala. Jednou ji dokonce za trest popálil cigaretou na genitáliích. „Vyhrožoval, že jí tu pipinu zašije, že mu nebude dělat ostudu,“ řekla matka dítěte, kterou muž prý také často bil.

Doživotní následky

Týrání prý začalo v době, kdy se muž vrátil z výkonu trestu a přinutil ženu, aby se k němu vrátila a opustila přítele, kterého si mezitím našla. „Vyhrožoval, že se jinak postará, abych o děti přišla, a vezme si je k sobě,“ řekla kriminalistům. Násilí se přitom dopouštěl jen proti jednomu ze tří dětí. „Byl na ni pořád naštvaný, protože si myslí, že není jeho,“ řekla.

Foto: Aleš Honus, Právo

Otec týrané holčičky u soudu

Obžalovaný otec ale na policii vypovídal úplně jinak. Snažil se všechno svést na svoji partnerku. „Děti nezvládala, nestíhala,“ řekl s tím, že všechna zranění jí způsobila právě ona. To je ale v rozporu se závěry podrobného vyšetřování, které vedly až k podání obžaloby, a to na oba rodiče.

Podle znalců si dítě ponese následky tohoto jednání do konce života. Hlavní líčení pokračuje ještě ve čtvrtek, kdy budou vyslechnuti svědci. Protože se ale většině z nich nepodařilo obsílku doručit, je velmi pravděpodobné, že se bude muset odročovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám