Hlavní obsah

Na autobus ve Zlíně zaútočil agresor velkým kamenem

Právo, jr

Velkým kamenem zaútočil zatím neznámý pachatel na linkový autobus v centru Zlína. Kámen roztříštil boční sklo, prolétl vozem a přistál na podlaze na protější straně vozu. Naštěstí v těchto místech v okamžiku útoku nikdo nestál ani neseděl.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Podivný útok kamenem na autobus vyšetřuje policie. Ilustrační foto

Článek

O události, k níž došlo den před Štědrým dnem, informoval v neděli mluvčí Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Vojtěch Cekota.

„Vandalský útok, který mohl mít za určitých okolností i tragické následky, se odehrál v pátek 23. prosince 2016 v 6.42 hodin, kdy je venku v tuto roční dobu ještě tma, v nejrušnějším centru Zlína,“ uvedl Cekota.

Autobus linky č. 38 vyjel ze zastávky Školní a zařadil se ve Štefánikově ulici do prostředního jízdního pruhu, aby z něj na křižovatce odbočil vlevo do ulice Osvoboditelů. Ve voze tehdy cestoval jen jediný cestující. Autobus stál před křižovatkou na červenou, před sebou měl ještě nákladní automobil.

Střepiny všude

„V okamžiku, když už se vozidla začala rozjíždět, uslyšel řidič silnou ránu a řinčení rozbitého skla. Až když vozidlo zabrzdil a mohl se rozhlédnout po interiéru autobusu, uviděl v jeho zadní polovině přibližně deseticentimetrovou díru ve skle bočního okna. Střepy byly rozházeny na nejbližších sedadlech i na podlaze vozu. Pod sedadly na protější straně autobusu ležel těžký kámen,“ popsal Vojtěch Cekota.

Kámen byl počmáraný nějakou kresbou, připomínající smajlíka, a nápisem, který na první pohled nebyl dostatečně čitelný ani srozumitelný. Kámen si odvezli policisté. Pachatel zřejmě z místa útoku okamžitě zmizel, protože řidič již nikoho podezřelého neviděl.

Mohl zranit cestující

Řidič autobusu zasaženého kamenem řídí vozidla městské dopravy v dopravní společnosti už šest let. „Něco podobného se mi ještě nikdy nestalo. Zaráží mě, že si to někdo dovolil v centru města a v místech, kde fungují i kamerové systémy,“ poznamenal řidič po události.

„Nejsme zvyklí setkávat se při provozování MHD s podobnými násilnými útoky. Považuji takové počínání za velmi nebezpečné. Kdyby byl autobus plný cestujících, hrozilo, že kromě hmotné škody dojde i ke zranění lidí,“ řekl k incidentu ředitel DSZO Josef Kocháň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám