Hlavní obsah

Policii viní ze špatného vyšetřování smrti syna a chce odškodné, u soudu neuspěla

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Městský soud v Brně zamítl v pondělí žalobu na ministerstva vnitra a spravedlnosti, v níž Simona J. žádala odškodné celkem šest miliónů korun. V žalobě vinila policii z chybného postupu při vyšetřování smrti jejího syna a z neetického chování. Tvrdí, že jejího syna před třemi a půl lety někdo zavraždil, policie však uzavřela vyšetřování jako sebevraždu. Rozsudek není pravomocný, žena chce podat odvolání.

Policii viní ze špatného vyšetřování smrti syna a chce odškodné, u soudu neuspělaVideo: Novinky

 
Článek

Policisté nalezli tělo mladého muže s provazem kolem krku v jednom z brněnských bytů a případ odložili jako sebevraždu. S tím ale matka nesouhlasí. Podle ní policisté v bytě nezajistili všechny stopy, zmizely podle ní například nedopalky z popelníku nebo sklenice ze stolu.

Stav ostatků byl podle policie tak špatný, že byla nařízena do devadesáti hodin po nálezu těla kremace. Rychlost zpopelnění ale vyvolává u matky další otázky. Žena je přesvědčená, že vyšetřování bylo odbyté. Syn podle ní nespáchal sebevraždu, ale byl zavražděn.

„Tělo bylo nalezeno 6. května, o den později jsme byli o této události policií informováni, devátého jsme objednávali pohřeb a desátého května 2013 jsme k našemu překvapení zjistili, že už byl zpopelněn. Jak jsme se dozvěděli, bylo to na pokyn policistů. Pochybení své zaměstnankyně, která měla jednoznačně dbát našich pokynů jako pozůstalých, přiznala i pohřební služba, později částečně i policejní prezídium, ale to je asi tak všechno. Soud, jak je vidět, stejně na tyto a další námi uváděné okolnosti nebral zřetel,“ uvedla žena po vynesení verdiktu. Proti rozhodnutí soudu se odvolá.

Navíc jsme ještě na těle objevili i stopy po ranách, což ještě zesílilo naše podezření o jeho zavraždění.
Simona J.

Mají fotografie

Žena si stěžovala na nevybíravé chování policie. „Policisté, kteří se mnou jednali velmi nevybíravě, zpočátku zdůvodňovali rychlost kremace stavem těla, které mělo být už v takovém stadiu rozkladu, že jeho zpopelnění nesneslo odklad,” řekla. Tvrdila, že se později dostali k fotografiím, které vrhaly na případ jiné světlo. „Nejenže ukazovaly, že jsme se mohli se synem řádně a důstojně rozloučit při pohřbu a také ho například do rakve obléci, ale navíc jsme ještě na těle objevili i stopy po ranách, což ještě zesílilo naše podezření o jeho zavraždění,“ uvedla žena.

Soud ale neshledal žádné podmínky pro vyhovění žaloby pro vyplacení nemajetkové újmy, kterou žena požadovala. "V daném případě nejsou důvody pro vyhovění žaloby," řekla v odůvodnění předsedkyně senátu Ivana Chlupová. Čin podle ní nebyl překvalifikován na vraždu a soudu nepřísluší přehodnocení postupu a závěru policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám