Hlavní obsah

Vnuk se svým dědečkem podváděli seniory, přišli si na statisíce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Další rozsáhlý případ podvodů na seniorech objasnila v minulých dnech ostravská policie. Jednadvacetiletého mladíka a jeho pětašedesátiletého dědečka obvinila z toho, že pod smyšlenou záminkou vylákali od seniorů na Ostravsku i v jiných částech Moravy částku ve výši kolem 600 tisíc korun. Policie požadovala uvalení vazby na oba Slováky, ostravský soud ale návrh neakceptoval. Zloději jsou vyšetřováni na svobodě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Všichni podvedení jsou ve věku nad osmdesát, někteří dokonce nad devadesát let. Případ začala policie prověřovat letos v červnu, kdy senior z Ostravy oznámil, že mu pachatelé ukradli naspořených 320 tisíc korun poté, co se pomocí lsti dostali do jeho bytu. „Na základě podrobné výpovědi začali policisté pátrat po horké stopě a podařilo se identifikovat vozidlo pachatelů,“ uvedl ostravský kriminalista Patrik Heinzke.

Na základě mezinárodní spolupráce se pak podařilo ustanovit i osoby obou pachatelů. Zadrženi byli v Ostravě v říjnu krátce poté, co se pokusili okrást dalšího seniora. „Oba obvinění muži ve věci vypovídali a doznali se,“ dodal kriminalista.

Seniory si pachatelé vyhlíželi na ulici

V době, kdy policie oba podvodníky zatkla, již měla shromážděny indicie k dalším osmi případům krádeží, kterých se dvojice dopustila od loňského října nejenom v Ostravě, ale také v Brně nebo ve Zlínském kraji.

Způsob provedení byl pokaždé stejný, své oběti si dvojice vyhlížela na ulici. Následovala legenda o dopravní nehodě a potřebě odvézt příbuzného do nemocnice. „Po seniorech požadovali zapůjčení, případně směnu peněz. Poté se dostali do jejich bytu a ve chvíli, kdy zjistili, kde má senior uloženy peníze, ho jeden z pachatelů zabavil a druhý pak peníze vybral,“ dodala kriminalistka Eva Fajnorová.

Anketa

Oslovil vás někdy někdo na ulici s příběhem a žádostí o větší množství peněz?
Ano
25,2 %
Ne
74,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 365 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám