Hlavní obsah

Žena tvrdila, že se sama dvakrát bodla. Soud jí neuvěřil, druh skončil ve vězení

– Praha
Novinky, bad

Stejně jako Krajský soud v Hradci Králové ani odvolací senát pražského vrchního soudu neuvěřil ve středu výpovědi pobodané ženy, že se sama dvakrát napíchla na patnácticentimetrový nůž, a poslal jejího partnera Milana Hofingera (56) za pokus o vraždu na osm let do vězení s ostrahou. Verdikt je tak pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Milana Hofingera do soudní síněVideo: Novinky

 
Článek

„Odvolací soud nemá žádné důvody pochybovat o závěrech soudu prvního stupně,“ uvedla předsedkyně senátu Pavla Augustinová. „Popis skutku odpovídá závěrům znaleckého posudku,“ dodala.

Hofinger podle rozsudku letos v březnu při rodinné oslavě narozenin v restauraci na Chrudimsku ženu dvakrát bodl do hrudníku. Útoku předcházela banální hádka, kdy servírka chtěla na pokyn poškozené uklidit sklenice ze stolu. To se ale Hofingerovi nelíbilo, shodil ze stolu nachystané chlebíčky a vyrazil za svou družkou, která mezitím odešla do kuchyně, kde chtěla krájet narozeninový dort.

Hofinger ale vzal nůž s čepelí dlouhou 15 centimetrů a družku pobodal a také řízl do ucha. Krvácející žena vyběhla před hospodu, pomohla jí včasná lékařská pomoc, bez ní by podle znalců zemřela. Hofinger, který měl v krvi dvě promile alkoholu, mezitím zdemoloval zařízení restaurace, kterou měl v nájmu.

Mimo jiné zničil výčep, včetně vodovodní baterie dřezu a potrubí, lednici, kulečníkový stůl a další vybavení. U soudu tvrdil, že stejně chtěl některé části restaurace vyměnit.

Prý si přišlápla kalhoty

„Je mi líto, co se stalo. Nikdy jsme se spolu nehádali, nevím, co se stalo,“ uvedl ve středu Hofinger. Na událost si prý kvůli opilosti nepamatuje.

Žena nejprve na policii vypověděla, že to byl její druh, kdo ji pobodal. Následně ale sama zašla na policejní stanici, kde výpověď změnila. Poranění si prý způsobila sama, protože v té době prudce zhubla, měla volné kalhoty, které si přišlápla, a sama se na nůž nabodla. Druhou bodnou ránu už vysvětlit nedokázala. Původní výpověď prý učinila pod policejním nátlakem, kdy jí vyšetřovatelé měli říkat, že se o ni Hofinger ani nezajímá, nestará se, jestli to přežila, a podobně.

V minulosti patnáctkrát trestaný Hofinger svou obhajobu stavěl na tom, že s ženou měli harmonický vztah a plánovali prý i svatbu. Navíc mu nebyl prokázán úmysl ženu zabít, ta by prý byla schopná Hofingerův útok odvrátit.

„Poškozená je vyšší postavy, je hřmotnější. Je málo pravděpodobné, že by tato osoba nebyla schopna se nějakým způsobem ubránit obžalovanému, kdyby ji třikrát po sobě ohrožoval nožem,“ uvedla Hofingerova obhájkyně, která se snažila přesvědčit soud, aby Hofingera zprostil obžaloby z pokusu o vraždu nebo skutek překvalifikoval alespoň na těžké ublížení na zdraví. To ale Augustinová odmítla. „Obžalovaný jednal minimálně v nepřímém úmyslu,“ řekla soudkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám