Hlavní obsah

Šéf ostravského tabákového gangu dostal devět let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tresty od pěti a půl do devíti let vyměřil ve středu Krajský soud v Ostravě čtyřem členům gangu, jenž na Ostravsko dovážel ve velkém množství tabákový odpad a tabákové listy, které dále upravovali a distribuovali. Nejvyšší trest dostal Emil Podgorný, který byl hlavním organizátorem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Daňový únik byl vyčíslen na více než sto miliónů korun. „Šlo o rozsáhlou, ale poměrně jednoduchou trestnou činnost. Obžalovaní dováželi z Itálie tabákové listy a tabákový odpad. Všechno pak v České republice míchali a porcovali do spotřebitelských balení, která dále distribuovali,“ popsal činnost skupiny státní zástupce Michal Togner. Zboží podle něj zčásti končilo v trafikách hlavního obžalovaného, případně v různých velkoskladech a  trafikách dalších provozovatelů.

Hlavou skupiny byl Emil Podgorný, u soudu s ním stali i jeho pomocníci Martin Slovák, Pavel Ondra a Václav Ermis, kteří zajišťovali převoz, případně pomáhali při balení. „Emil Podgorný všechno řídil. Objednával tabákovou surovinu v Itálii, kam opakovaně jezdil i osobně, všechno financoval, najímal dopravce, zařídil nemovitosti, kde se tabákové výrobky balily, staral se o odbyt a distribuční kanály,“ dodal státní zástupce.

Jezdili dodávkou do Rakouska

Mezi Českou republikou a Itálií existoval i mezisklad, který si Podgorný zřídil v rakouské příhraniční obci Drasenhofen. „Pro skupinu bylo jednodušší zajet si do Rakouska dodávkou a dovézt vždy jen takové množství odpadu nebo tabáku, jaké potřebovali. Minimalizovali tak riziko odhalení ze strany celní správy,“ dodal státní zástupce.

Skupinu celníci odhalili v roce 2014. Zatčení jednoho ze členů provázela honička v ostravských ulicích. Poté celníci oznámili, že se jim podařilo zabránit jednomu z největších daňových úniků v oblasti nelegálního obchodu s tabákovými výrobky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám