Hlavní obsah

BIS hledá inzerátem nové agenty. 007 ale nechce

Právo, Jakub Troníček
Praha

Bezpečnostní informační služba dostala v rámci většího důrazu vlády na boj s terorismem oproti minulým letům k dispozici více peněz a hned rozjela nábor nových lidí. Do svých řad teď láká třeba počítačové odborníky, znalce cizích jazyků, politology, právníky i biology nebo chemiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova BIS v pražských Stodůlkách

Článek

Vyplývá to z inzerátu, který Bezpečnostní informační služba (BIS) sama vyvěsila na svých internetových stránkách. „Poté, co byl zveřejněn záměr investovat do vylepšení personální situace, tak razantně vzrostl počet lidí zajímajících se o možné uplatnění, a proto jsme se rozhodli pro tuto formu,“ řekl k ne příliš obvyklému inzerátu mluvčí kontrarozvědky Jan Šubert.

Kromě důstojníků, kteří by operovali tzv. v terénu a jejichž prací je zejména shánění informací, chce BIS posílit i analytiku a provozní zázemí včetně administrativy nebo sledovací služby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozpočet BIS v uplynulých letech klesl kvůli rozsáhlým vládním škrtům zhruba o pětinu a tajná služba tak měla ročně k dispozici o něco více než jednu miliardu. To podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra a místopředsedy ČSSD Milana Chovance vedlo k mimo jiné tomu, že se úplně přestala zabývat třeba děním na tuzemské drogové scéně.

Chovancův stranický šéf a předseda vlády Bohuslav Sobotka pak na počátku letošního roku avizoval, že BIS dostane navíc desítky miliónů a v dlouhodobějším horizontu i stovky miliónů tak, aby mohla stabilizovat svoje personální i technické zázemí.

Šubert v této souvislosti upřesnil, že kontrarozvědka chce díky tomu zejména posílit své operační týmy. Uchazeče přitom na internetu upozorňuje, že přijetí do tajné služby je podmíněno důkladnými psychologickými, fyzickými a bezpečnostními prověrkami a následně pak velmi důslednou diskrétností a mlčenlivostí.

Fandové 007 jsou nepoužitelní

„Zpravodajský důstojník musí být zvídavý, emocionálně stabilní a trpělivý, schopný podřídit se autoritě a týmu,“ uvádí k tomu BIS. „Musí se umět rychle rozhodovat a mít výborné komunikační dovednosti. Nikdy nesmí být agresivní, nenávistný a výstřední v chování,“ dodává BIS.

Ta rozhodně nebere každého, kdo se k práci u ní přihlásí. Poměr přijatých vůči odmítnutým se pohybuje okolo sedmi ku stu.

Problémem podle zkušených zpravodajců bývá např. to, že se k tajné službě často hlásí fanoušci filmového agenta 007 Jamese Bonda, kteří chtějí žít stejný život. „Takoví jsou nepoužitelní,“ poznamenal k tomu jeden z bývalých vysokých důstojníků civilní kontrarozvědky, ale i rozvědky.

Ta se oficiálně nazývá Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) a nové lidi bude podle všeho nabírat i ona. „Neexistujeme v izolovaném světě a pochopitelně se věnujeme koncepci svého rozvoje, a to právě v souvislosti s vývojem bezpečnostní situace ve světě a s predikcí možných hrozeb pro Českou republiku,“ uvedl k tomu šéf kanceláře ředitele rozvědky Jaroslav Hrbek.

Konkrétnější nicméně kancléř tajné služby s ohledem na vysoký stupeň utajení být nechtěl. Poznamenal pouze, že bez alespoň částečného posílení svého rozpočtu se ÚZSI neobejde, konkrétní čísla ale Hrbek neuvedl.

Nabírat chtějí i vojáci

Posilování početních stavů a nabírání nových důstojníků se každopádně bude zřejmě v dohledné době týkat i poslední z trojice českých tajných služeb, tedy Vojenského zpravodajství.

Právu to naznačil jeho šéf Jan Beroun s tím, že jde pro službu o jednu z priorit. „V současné době je to předmětem jednání,“ řekl bez dalších podrobností Beroun. Celkově by podle dřívějšího vyjádření Chovance měly rozpočty všech tří tuzemských tajných služeb vzrůst o miliardu až 1,5 miliardy korun.

Pozornost na zpravodajské důstojníky se ve větší míře upřela mimo jiné i v návaznosti na tragické teroristické útoky v Paříži ze začátku letošního roku, při kterých zemřelo 16 lidí.

Sobotkova vláda schválila i posílení pravomocí zpravodajců. Tajná služba by mohla prolomit daňové tajemství tím, že by získávala informace od správce daně. Ve větší míře by zpravodajci mohli také získávat data od telekomunikačních operátorů o jejich klientech, stejně jako od bank.

Reklama

Výběr článků

Načítám