Hlavní obsah

Žalobkyně navrhla 17 let vězení pro ženu, která spálila své dítě v kotli

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případ třiatřicetileté ženy, která loni na Benešovsku upálila své novorozené dítě, je u konce. Krajský soud v Praze si ve středu vyslechl závěrečné řeči státní zástupkyně i obhájce obžalované ženy, rozsudek padne ve čtvrtek ráno.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta odvádí obžalovanou ženu od soudu.

Článek

Jako první dostala prostor státní zástupkyně Miloslava Zagarová, která má o vině ženy jasno. „Bylo prokázáno, že došlo ke spálení dítěte v kotli na tuhá paliva. Dítě leželo ve vysokém žáru několik hodin. Ucelený řetězec důkazů spolehlivě prokazuje vinu obžalované,“ řekla Zagarová. Podle svědectví gynekologa se dítě narodilo živé. Při kontrolách průběhu těhotenství bylo totiž dítě v pořádku.

„Spolu s ostatními důkazy lze logicky vyvozovat, že se dítě narodilo živé. Nelze si ale logicky vysvětlit, proč živé dítě spálila v kotli, ve kterém předtím muselo být zatopeno,“ nechápala jednání obžalované ženy Zagarová a dodala, že její jednání nebylo afektivní, ale kontrolované a promyšlené. Jako jedinou polehčující okolnost spatřuje Zagarová dosavadní beztrestnost. Naopak zásadní přitěžující fakt je podle Zagarové to, že žena neprojevila v průběhu hlavního líčení lítost nad tím, co se stalo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pokud nějakou projevila, pak to byla sebelítost a nikoliv lítost nad tím dítětem,“ pravila státní zástupkyně. Souzená vypovídala pouze v přípravném řízení, před soudem sveřepě mlčela. Zagarová jí nicméně navrhla trest v dolní polovině trestní sazby, tedy 15 až 17 let. Hrozil jí až trest výjimečný.

Obhájce: není prokázáno, že to udělala

Podle obhájce Jana Camrdy nebylo prokázáno, že se skutek stal tak, jak je popsáno v obžalobě ani, že se ho dopustila obžalovaná. „Nemáme prokázáno, že se dítě narodilo živé. Nemáme prokázáno ani to, zda, jak nebo kým bylo usmrceno. Není důkaz pro to, že dítě bylo do kotle vhozeno živé,“ zpochybnil dokazování Camrda.

Camrda zmínil také životní situaci obžalované. „Ona v životě tápala, hledala partnera, chtěla založit rodinu. Měla narušenou psychiku. V rodině byla zneužívaná od útlého věku. Několikrát jí znásilnil její bratr a panuje podezření, že ji znásilňoval i otčím. I to jsou okolnosti, které musíme brát v úvahu,“ uvedl Camrda a navrhl ženu buď zprostit obžaloby, nebo překvalifikování činu na vraždu novorozeněte matkou, kde je trestní sazba mírnější.

Žena porodila loni 3. října brzy ráno. Podle obžaloby spálila novorozeně v kotli. Svému gynekologovi ale tvrdila, že se dítě narodilo mrtvé a její bratr tělo odnesl neznámo kam. V přípravném řízení se však k činu doznala, od té doby odmítla vypovídat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám