Hlavní obsah

Nejvyšší soud zrušil trest za znásilnění v litoměřické věznici

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud vrátil k projednání Okresnímu soudu v Litoměřicích případ pokusu o znásilnění, kterého se měl dopustit odsouzený ve věznici Litoměřice na jiném muži. Senát také poukázal na to, že okresnímu soudu trvalo rok a půl, než případ předložil k Nejvyššímu soudu (NS).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Senát NS zrušil rozsudek okresního soudu i krajského, který muže odsoudil ke čtyřem letům vězení za pokus znásilnění. K tomu mělo dojít v noci na 1. dubna 2007 ve vazební věznici.

Odsouzený přistoupil v nočních hodinách ke spícímu poškozenému, kterého udeřil pěstí do brady, vytáhl ho z postele, stáhl mu tepláky i spodní prádlo a pokusil se ho znásilnit, což se mu pro aktivní odpor a křik poškozeného nepodařilo.

Odsouzený se bránil prostřednictvím dovolání k Nejvyššímu soudu. Poukázal zejména na to, že poškozený v přípravném řízení vypovídal bez přítomnosti advokáta údajného pachatele. Výpověď je prý kvůli tomu nepoužitelná a ostatní důkazy k prokázání viny nestačí. NS mu dal za pravdu. Litoměřický soud musí doplnit dokazování a rozhodnout znovu.

Nejvyšší soud také propustil muže z výkonu trestu na svobodu. Pokud nebude napodruhé uznán vinným, stát mu zřejmě bude muset zaplatit odškodnění za čas strávený za mřížemi.

„NS pokládá za nutné vyjádřit se k délce dovolacího řízení, a to vzhledem k velmi výraznému časovému odstupu od vyhlášení napadeného rozsudku. Obviněný podal dovolání u okresního soudu dne 21. 11. 2011, avšak věc byla předložena NS až dne 29. 3. 2013. K průtahům tedy nedošlo v řízení před Nejvyšším soudem,“ doplnil mluvčí soudu Petr Knötig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám