Hlavní obsah

Za útok mačetami může servírka, tvrdí Romové

Právo, Jaroslav Švehla
Nový Bor

Novoborské Česko-Romské občanské sdružení na páteční tiskové konferenci v Novém Boru na Českolipsku sdělilo svoje obavy o případné akce extrémistů a také přišlo se svojí verzí brutálního útoku skupiny místních Romů vyzbrojených mačetami. K tomu došlo v neděli v místním nonstop baru.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Štefan Gorol na tiskové konferenci

Článek

„Nevěřím tomu, že tomu bylo tak, jak se popisuje. Byla to hospodská rvačka,“ zahájil tiskovou konferenci předseda sdružení Štefan Gorol. Se svědectvím, co krvavému útoku předcházelo, na konferenci vystoupila Helena Koubová, která údajně viděla, jak hosté mladé Romy z baru, poté, co vyhráli na automatech, vyhnali. „Ten člověk vyskakoval, že je jeden z nich špinavej, smrdí a aby opustil bar,“ prohlásila žena.

Neměla je pouštět na automaty, tvrdí šéf místní KSČM

„Je mi proti srsti každý útok. Ale na devadesát devět procent je vina na straně barmanky. Když jim bylo patnáct let, neměla je pouštět hrát automaty,“ odpověděl předseda sdružení a zároveň předseda místní organizace KSČM v Novém Boru Štefan Gorol na otázku, zda odsuzuje brutální čin.

Podle jedné z barmanek novoborského nonstopu však v osudný den její kolegyně dvojici mladých Romů vyzvala k předložení občanských průkazů. Ti ji prý neuposlechli ani po opětovném vyžádání a začali hrát na automatech. „Když si přišli pro výhru asi šest stovek, řekla, že ještě neviděla ty občanky, tak ji začali sprostě urážet. Výhru jim nakonec vyplatila a řekla, ať vypadnou. Hádka pokračovala a následně oba mladíky jeden z hostů baru vyhodil,“ popsala servírka incident, který předcházel krvavé odplatě.

Žena také poznamenala, že v minulosti v baru k ničemu podobnému nedošlo. „Romové sem chodí hrát často. Nikdy nebyl žádný problém, chovali se slušně.“

Starosta odmítá dohady

Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (TOP 09), který se konference také zúčastnil, odmítl zjednodušování a bagatelizování útoku. „Odmítám dohady o tom, co se stalo. Byl to naprosto neadekvátní čin. Věřím, že policie věc vyšetří a soudy ten masakr odsoudí. Měl jsem možnost vidět, co se tam stalo a jinak než masakrem, se to nazvat nedá,“ prohlásil Dvořák.

Romové na konferenci sdělili, že je znepokojily informace o údajně chystaných protestních akcích pravicových extrémistů během víkendu. Tyto obavy starosta ihned rozptýlil. „Policie vyloučila, že by tady k něčemu mělo dojít,“ ujistil starosta.

Členka městské rady Zora Šepsová (nez.) k tomu dodala, že chystaný pondělní protest, který je naplánovaný na 15.30 hodin na novoborském náměstí Míru, má mít poklidný charakter.

„Protest zorganizovaly ženy a matky, které se bojí o své děti. Nebude to žádný pochod, ale symbolické shromáždění. Pěti minutami ticha účastníci vyjádří nesouhlas s tím, co se stalo a taky chtějí vyjádřit účast s obětmi,“ řekla Šepsová.

Závěrem vystoupil i Dušan Gorol, který přečetl prohlášení, ve kterém místní Romové útok odsoudili. „Chceme spolupracovat na jeho objasnění. Náš postoj jsme vyjádřili tím, že se jeden z hledaných v pátek sám přihlásil,“ sdělil Dušan Gorol.

Policie stále pátrá po dvou z pěti útočníků. Dva dopadla už dříve, nejmladší se přihlásil ve čtvrtek večer po vyhlášení pátraní po podezřelých z útoku. Podle Dušana Gorola policie událost nedbale vyšetřovala. Nejstarší z hledané dvojice prý před zraky policie unikl krátce po činu a zadrženého patnáctiletého mladíka podle Gorola policisté nutili k přiznání bitím. „Pokud má někdo pocit, že policie pochybila, ať se obrátí na policejní inspekci,“ okomentovala uvedené informace mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám