Hlavní obsah

Občané Nového Boru otřesení krvavým běsněním budou demonstrovat

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Bor

Uplynulá neděle od základů změnila atmosféru ve dvanáctitisícovém Novém Boru na severu Čech. Asi pětičlenná skupina tady mačetami a obušky napadla hosty nonstop baru v centru města.

Článek

Nepochopitelný projev násilí spáchaný navíc za bílého dne, krátce po nedělním poledni, zvedl vlnu nevole a přiměl místní občany k uspořádání protestní akce. Starosta Nového Boru se tak bojí dalšího násilí.

„Chceme pokojným způsobem dát najevo svůj nesouhlas se stavem ochrany bezpečí v našem městě. Přijďte svou účastí zviditelnit, kolika lidem není situace v ulicích města lhostejná,“ svolávají organizátoři akce občany města v pondělí na novoborské náměstí.

Iniciátoři zdůrazňují, že nechtějí propagovat politické či rasové názory, ale pouze upozornit na nutné zlepšení bezpečí ve městě a vyjádřit účast se třemi obětmi útoku.

Rvačku rozpoutala hádku u automatu

S vážným zraněním po ráně mačetou do hlavy totiž stále leží na jednotce intenzivní péče českolipské nemocnice 33letý muž, další dva hosté baru z krvavého útoku vyvázli s o něco méně závažnými zraněními.

Incident údajně spustil spor obsluhy baru se dvěma mladíky kvůli hraní automatů. Barmanka po nich chtěla předložit občanské průkazy, což mladíci neučinili a ženu začali urážet. Následnou šarvátku nakrátko ukončili hosté baru, kteří se barmanky zastali a mladíky vyvedli. Ti se za několik minut vrátili vyzbrojení a s posilami hosty surově napadli.

Za útok mačetami a obušky poslal včera soud do vazby 37letého muže, sdělila ČTK mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví ve formě spolupachatelství mu hrozí pět až 12 let vězení. O případné vazbě pro patnáctiletého mladíka, který byl rovněž v pondělí obviněn ze stejných činů, by se mělo rozhodnout ve čtvrtek.

Romea: Nic se neděje bezdůvodně

Místní radnice na situaci ve městě zareagovala zvýšeným monitorováním rizikových lokalit. Podle starosty Nového Boru Jaromíra Dvořáka (TOP 09) ale nedělní útok nevypovídá nic o celkové bezpečnostní situaci ve městě. To potvrzují i policejní statistiky, ve kterých Nový Bor v posledních týdnech nevybočuje v počtu spáchaných násilných trestných činů.

„Vše nasvědčuje tomu, že šlo o neadekvátní, zkratkovité jednání, nic, co by se tu dělo běžně,“ uvedl Dvořák. Ten má nyní spíše obavy z možných reakcí na nedělní incident. „Mám strach z pochodů domobrany městem a dalšího eskalování napětí. Předně by se ta událost měla řádně vyšetřit,“ tvrdí starosta.

Olej do ohně však přilil předseda romského sdružení z Nového Boru Štefan Gorol. Ten pro server Romea.cz řekl, že hosté baru útok vlastně vyprovokovali. Podle jeho verze události romští kluci ve věku 15 a 17 v herně na automatech vyhráli určitý obnos a chtěli po barmance vyplatit peníze. Ta to podle něj odmítla a chtěla po nich občanské průkazy. Hosté, kteří se barmanky zastali, podle něj vypadali jako příznivci krajní pravice.

„Romové z potyčky utekli domů a do baru se vrátili spolu se svými příbuznými. Nestraníme se toho, neříkáme, že se to nestalo, ale opět nepřesné informace vrhají špatné světlo na všechny Romy, chceme to uvést na pravou míru. Nic se neděje bezdůvodně,“ uvedl Gorol.

Prý rasisticky nadávali

„Co tvrdí pan Gorol, je nehorázné. Nikdo z napadených nebyl sympatizantem krajní pravice, naopak v minulosti vystupovali proti projevům extrémistů a měli s tím problémy. Jen se zkrátka zastali barmanky,“ řekl silně rozhořčený kamarád nejhůře zraněného muže.

Ve stejném duchu se v otevřeném dopise vyjádřila i matka zraněného: „Můj syn byl vždy, a je stále, znám jako ochránce nevinných a žen a nikdy dlouho nepřemýšlel, když se měl někoho zastat.“

„Tloukli a sekali do nich, ještě když už leželi na zemi,“ líčí dále průběh běsnění, které podle ní útočníci provázeli rasistickými nadávkami. „Chci, aby spravedlnost měla stejný metr pro všechny bez rozdílu barvy pleti, náboženství atd. Strach ale obchází svědky a z případu se asi stane obyčejná hospodská rvačka,“ myslí si žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám