Hlavní obsah

Bývalému řediteli nemocnice hrozí soud za heparinové vraždy

Právo, pch, jií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Kvůli sérii takzvaných heparinových vražd v havlíčkobrodské nemocnici míří před soud i tehdejší ředitel nemocnice Josef Pejchl. Obžalován je za neoznámení trestného činu vraždy a pokusu o vraždu, kvůli nimž je v současnosti souzen u soudu v Hradci Králové bývalý zdravotník havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Havlíčkově Brodě Zdeňka Tománková potvrdila, že žalobu na bývalého ředitele Pejchla ve středu podala.

„Žalobu pro trestný čin neoznámení trestného činu jsem podala k Okresnímu soudu v Havlíčkově Brodě dvacátého třetího ledna,“ uvedla Tománková.

O případnou trestní odpovědnost bývalého ředitele nemocnice Pejchla se začali policisté zajímat zhruba před rokem v souvislosti s výsledky prošetřování ministerskou komisí, kterou do havlíčkobrodské nemocnice poslal ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Exředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl, kterého kraj právě kvůli zatajení informací z postu šéfa příspěvkové organizace odvolal, v současné době vede jeden z odborů radnice v Novém Městě na Moravě.

Pejchl: Je to nesmysl

„Je to naprostý nesmysl. Já jsem trestní oznámení podal,“ opakuje pořád Pejchl dokola na jakýkoli dotaz, než zavěsí telefon.

Na předávkování pacientů heparinem, což se ukázalo jako příčina krvácení, přišel primář ARO havlíčkobrodské nemocnice Pavel Longin v srpnu 2006. Od primáře Longina se o závažném podezření Pejchl dozvěděl 25. září a na advokátku se obrátil o dva dny později. Ve věci se s ní sešel 6. října.

První verze trestního oznámení byla na světě o týden později. Státní zastupitelství ho obdrželo 17. a policie 20. října. Vedení kraje Vysočina o trestním oznámení na Pejchla ví pouze zprostředkovaně. „S krajem to nemá nic společného,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Pavel Hájek (ODS) a jakýkoli komentář odmítl. „Vyjádříme se, až padne verdikt soudu k celé kauze,“ uvedl hejtmanův náměstek.

Spis s obžalobou exředitele Pejchla dostala na stůl soudkyně Hana Doubková. „Doktorka Doubková bude muset nejprve spis prostudovat a pak teprve rozhodne, zda a kdy nařídí hlavní líčení, nebo učiní jiná opatření podle trestního řádu,“ odmítl předčasné spekulace o dalším vývoji případu mluvčí havlíčkobrodského soudu Jan Doležal.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelenka se omlouval pozůstalým i pacientům

Jednatřicetiletý bývalý zdravotník Petr Zelenka, který před soudem v Hradci Králové čelí obžalobě se sedmi vražd a deseti pokusů, se ve středu omlouval...

Výběr článků

Načítám