Hlavní obsah

Primář: Zelenka se k pacientům choval pěkně

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové pokračuje v hlavním líčení s bývalým zdravotníkem Petrem Zelenkou. V úterý soud vyslechl výpověď primáře anesteziologicko - resuscitačního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě Pavla Longina, který první upozornil na zvýšený počet poruch srážlivosti krve u pacientů oddělení a vyslovil podezření, že za nimi stojí právě Zelenka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Zelenka u soudu

Článek

Longin, který pracuje v havlíčkobrodské nemocnici od roku 1988 a od roku 2004 ve funkci primáře, začal vypovídat krátce po deváté hodině. Mimo jiné připomněl, že Zelenka nastoupil do nemocnice roku 2005 a během roku se postupně vypracoval na vedoucího sesterské směny.

Poruchy srážlivosti krvě měly klinické vysvětlení

„V období od května do září roku 2006 jsme na našem lůžkovém oddělení zaznamenali u pacientů zvýšení výskyt poruch srážlivosti krve. Každá měla své klinické vysvětlení, což znamená, že u každého pacienta existoval důvod, proč mohl krvácet. Proto zpočátku vůbec neexistovalo podezření na předávkování heparinem,“ uvedl primář Longin a dodal, že i přesto začal pátrat po příčině.

„Třiadvacátého září jsem dokončil kontrolu závěrů porovnání knihy služeb a přehled výskytu neměřitelných hodnot srážlivosti krve a jednoznačně bylo potvrzeno, že ve všech třiadvaceti případech byl ve směně Petr Zelenka,“ řekl primář.

„Ředitel rozhodl o ukončení pracovního poměru. Smlouva dohodou byla ihned sepsána a 26. září ji Zelenka podepsal. Když jsem se ho zeptal proč, odpověděl, že se nic takového nedělo. Řekl jsem mu některé podrobnosti a zeptal se ho, zda si myslí, že jsem si to vymyslel, abych se ho zbavil. Opět řekl, že se nic takového nestalo. Výpověď beze slova podepsal,“ dodal Pavel Longin.

Zelenka je obžalován ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu. Dopustit se jich měl v havlíčkobrodské nemocnici tím, že pacientům na oddělení ARO, kde byl zaměstnán, neoprávněně podal lék heparin.

Primář Pavel Longinfoto: Právo/Petr Marek

Primář: Zelenka měl dobré znalosti

„Jeho pracovní přístup byl ve smyslu pracovní aktivity a nasazení nadprůměrný. Jeho vědomosti bych hodnotil jako průměrné, ale s tím, že vzhledem k jeho vzdělání, což byla zemědělská škola a nástavba záchranáře, spíš lepší. Ve vztahu k nadřízeným jsem nezaznamenal potíže, nadřízené respektoval,“ zhodnotil primář Petra Zelenku.

Na otázku obhájce, zda se obžalovaný povyšoval nebo byl arogantní, odpověděl záporně. Také k pacientům a jejich příbuzným se nechoval špatně. „Co jsem viděl, byl jeho přístup pěkný, několik příbuzných či pacientů se na oddělení i vrátilo a aspoň dva si na pana Zelenku vzpomněli, že se choval pěkně, vše vysvětloval,“ uvedl primář Longin.

Zelenka se v pondělí soudu přiznal k tomu, že pacientům heparin podával. Zdůvodnil to touhou po akci, podle svých slov si nevybavuje kolikrát heparin pacientům aplikoval. "Potřeboval jsem činnost, akci, věděl jsem, že když podám heparin, přijde lékař a bude se něco dít," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám