Hlavní obsah

Zelenka se omlouval pozůstalým i pacientům

Právo, Jiří Bednář, Ladislav Schejbal
HRADEC KRÁLOVÉ

Jednatřicetiletý bývalý zdravotník Petr Zelenka, který před soudem v Hradci Králové čelí obžalobě se sedmi vražd a deseti pokusů, se ve středu omlouval pacientům i pozůstalým. Některým se přitom podíval do očí.

Článek

„Omlouvám se za své jednání, kterým jsem vám způsobil zdravotní komplikace. Nechtěl jsem vám ublížit, nikdy jsem o váš život neusiloval,“ zněly s drobnými obměnami jeho omluvné věty. Žaloba jej viní z toho, že pacientům o své vůli podával lék na ředění krve heparin.

Omluvil se i Jaroslavu Motlovi (63), který jako řidič sanitky v září 2006 těžce havaroval. „Měl jsem otřes mozku a vážně poraněnou ruku, kterou mi pak museli amputovat,“ řekl Motl. Na Zelenku si nevzpomínal s poukazem na to, že na oddělení ARO ležel v umělém spánku. „Nevím ani, jaké mi dávali léky,“ řekl. V havlíčkobrodské nemocnici si pobyl do ledna 2007. „Pečovali o mě výborně,“ dodal.

V Motlových vzorcích byl při testech objeven heparin, ačkoliv mu tento lék žádný lékař nepředepsal. To bylo rozhodujícím signálem pro primáře oddělení ARO Pavla Longina, aby zabránil ošetřovateli Zelenkovi v přístupu na oddělení.

Na pozůstalé prý Zelenka působil profesionálním dojmem

Karel Hermann (60) byl v Havlíčkově Brodě hospitalizován v srpnu 2006. „Moc si nepamatuji, ale vzpomínám si, že jednu noc o mě Zelenka pečoval. Působil profesionálním dojmem,“ uvedl.

Pavel Tláskal zemřel v brodské nemocnici 22.června ve svých dvaaosmdesáti letech. „Volala mi lékařka, že se otci totálně zhroutil systém srážlivosti krve. Zeptal jsem se, jestli tím myslí, že mám poslední šanci spatřit tátu živého, a ona přisvědčila. Okamžitě jsem jel do nemocnice,“ uvedl u soudu Petr Tláskal, syn zemřelého.

Dodal také, že později mu lékařka řekla, že pacient vykrvácel a že si to nedovede vysvětlit. „Je to prý z medicínského hlediska složité, ale podle jejího názoru v případě mého otce nebyl ke krvácení důvod,“ uvedl.

U soudu mluvil i David Ruprecht, jehož otec Jiří (57) ležel na ARO v červnu 2006. „Po podání heparinu se tatínkovi podstatně zhoršilo zdraví a zanedlouho podlehl následkům rakoviny definitivně,“ řekl Právu.

Promluví i policisté, kterým se Zelenka přiznal

Ve čtvrtek jsou k soudu předvoláni zdravotníci nemocnice, tedy bývalí Zelenkovi kolegové. Předseda senátu Jiří Vacek také oznámil, že se rozhodl zavolat ke svědecké výpovědi dva policisty, jejichž činnost prošetřovala inspekce ministra vnitra. Petr Zelenka je totiž obvinil z toho, že na něm při výslechu vynutil nezákonným způsobem přiznání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám