Hlavní obsah

Zvrat: Prvních 4000 dávek léku REGN-COV2 dostane Česko už v březnu, řekl Babiš

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vyjednáváních o nákupu jednoho z léků proti covidu-19 nastal během posledních hodin zásadní zvrat. Prvních 4000 dávek léku na covid-19 REGN-COV2 od americké společnosti Regeneron do Česka dorazí už v březnu. Právu to ve středu potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Česko tak bude po Německu druhou zemí v Evropě, která lék nakoupí.

Foto: Profimedia.cz

Přípravek REGN COV-2 americké firmy Regeneron

Článek

Babiš sdělil, že se mu v úterý podařilo dotáhnout dohodu s výrobcem a distributorem, a to i mimo vyjednávání Evropské unie s firmou Regeneron o centrálních dodávkách pro členské státy Unie.

Nyní je na tahu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), v jehož pravomoci je schválení mimořádného nákupu léku v nouzovém režimu poté, co mu v úterý lék doporučil Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Babiš: Přes EU by to trvalo dlouho

„Podařilo se mi vyjednat nákup prvních čtyř tisíc dávek léku. Musíme tu mít lék brzy, cena lidského života je nevyčíslitelná. Přes EU by to ještě trvalo dlouho,“ řekl Právu Babiš. Podle něj je zásadní, že lék, který dostával i americký exprezident Donald Trump, zabraňuje těžkému průběhu nemoci. V Česku je stále kolem 6000 hospitalizovaných, z toho nadále až 1200 v těžkém stavu.

Německo už dřív nakoupilo 200 tisíc dávek léku REGN-COV2 za 10 miliard korun. „SÚKL doporučil další léčivý přípravek proti covidu-19. Jde o kombinovanou léčbu dvou léčivých přípravků Casirivimab a Imdevimab a je určený pro vysoce rizikové ambulantní pacienty. Naše stanovisko už jsme odeslali ministerstvu zdravotnictví,“ informovala v úterý ředitelka SÚKL Irena Storová.

SÚKL doporučil Trumpův lék na covid

Domácí

„Společnost Regeneron plánuje lék do Evropy distribuovat centrálně přes EU,“ řekl Právu premiérův poradce Roman Prymula. To, že Německo lék mohlo masivně nakoupit už dřív, ale Česko ne, vysvětlil Prymula tím, že „Německo koupilo 200 tisíc dávek ještě předtím, než se rozhodlo, že se lék bude v EU distribuovat centrálně“.

Lék zatím stále neschválila Evropská léková agentura (EMA). V USA byl zrychleně schválen v nouzovém režimu. Česká vláda o možné koupi léku jednala s výrobcem už koncem ledna, ale tehdy bez dohody.

Lék od Eli Lilly už v pátek: 500 dávek

V pátek podle informací Babiše Právu dorazí do pražské Thomayerovy nemocnice prvních 500 dávek jiného protilátkového léku, a to od americké společnosti Eli Lilly, který funguje na podobném principu. Přípravek s názvem Bamlanivimab bude nemocnice distribuovat do dalších zdravotnických zařízení. Česko celkem objednalo 14 200 dávek tohoto léku.

Léky na covid dorazí do Česka už v únoru

Domácí

Ten podobně jako přípravek Regeneronu využívá kombinace protilátek, které zabraňují viru, aby se dál množil, a snižují tak pravděpodobnost vážného průběhu.

Lék Bamlanivimab už dřív povolilo ministerstvo zdravotnictví, podávat se bude zejména pacientům s jinou vážnou diagnózou, které by vážný průběh covidu mohl ohrozit na životě. Dostanou ho především lidé po transplantacích, s oslabenou imunitou, s nemocemi srdce nebo s rakovinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám