Hlavní obsah

SÚKL doporučil Trumpův lék na covid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) doporučil lék na covid-19 od americké společnosti Regeneron. Jedná se o kombinaci dvou protilátek, která by měla zabraňovat těžkému průběhu nemoci. Na Twitteru o tom informovala ředitelka SÚKL Irena Storová.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo farmaceutické společnosti Regeneron

Článek

„SÚKL doporučil další léčivý přípravek proti covidu-19! Jde o kombinovanou léčbu dvou léčivých přípravků Casirivimab a Imdevimab a je určený pro vysoce rizikové ambulantní pacienty. Naše stanovisko už jsme odeslali ministerstvu zdravotnictví,“ napsala Storová.

Česko objednalo 14 200 balení léku od Eli Lilly

Koronavirus

Lék zatím neschválila Evropská léková agentura (EMA), i tak by se ale mohl českým pacientům podávat po schválení SÚKL v případě tzv. nouzového použití. V USA se používá experimentálně, jde o lék, který podávali i exprezidentovi Donaldu Trumpovi.

Česká vláda jednala se společností Regeneron už koncem ledna, zatím není jisté, kdy a jak by se přípravek mohl do ČR dostat.

Koncem února by měl do Česka dorazit jiný protilátkový lék od společnosti Eli Lilly, který funguje na podobném principu. Přípravek s názvem Bamlanivimab koupí Thomayerova nemocnice a bude jej distribuovat do dalších zdravotnických zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám