Hlavní obsah

Tvrdík uspěl. Jeden nakažený hráč už nepošle do karantény celý tým

• Aktualizováno

Představitelé fotbalové ligy se dohodli s premiérem Andrejem Babišem (ANO), že při dodržování opatření nebude muset při nákaze jednoho hráče covidem-19 do karantény celý tým. Týmy se budou pravidelně před každým zápasem testovat. Po jednání s předsedou vlády to řekl předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. O snaze dosáhnout zmírnění pravidel informoval už dříve šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík.

Foto: Slavia Praha , ČTK

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík s obráncem Vladimírem Coufalem pózují na soustředění v Rakousku s dresy, poté co klub s hráčem prodloužil smlouvu.

Článek

Nejpozději do středy by měl být schválen protiepidemický manuál, který určuje, jakým způsobem se chovat v tréninkovém procesu, při zápasech či v hotelu.

„Závěr je pro nás velmi pozitivní a příznivý. V okamžiku, kdy přijmeme protokol opatření, který je v současné době finalizován se zástupci ministerstva zdravotnictví, by nebylo nutné, aby do karantény chodily celé týmy včetně realizačních, ale pouze ten pozitivně otestovaný hráč,” řekl Svoboda.

Slavia musela z trávníku

Dosud musela v případě výskytu nákazy koronavirem ve sportovních klubech do karantény celá mužstva. Například pražská Slavia kvůli jednomu případu covidu-19 musela v minulém týdnu předčasně ukončit soustředění v Rakousku. Po pátečních negativních testech celého týmu se fotbalisté mohli vrátit do tréninku, nakažený hráč zůstal v izolaci.

„Protiepidemický manuál máme hotový. Ve chvíli, kdy bude předložen hlavní hygieničce, ta ho obratem schválí, protože byl připravován s hygienickou službou a ministerstvem zdravotnictví," řekl novinářům předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Tvrdík

„Dneska to byla velmi pozitivní zpráva. Náklady samozřejmě budou stoupat, pro nás už jsou to miliony. Jestli budeme přijímat další rozsáhlá opatření ve vztahu k mezinárodním soutěžím klubů, kterých se to týká, může to být pro nás víc než deset milionů," dodal Tvrdík.

Právě ze Slavie zaznívalo v minulých dnech asi nejhlasitěji volání po zmírnění pravidel. Manuál, který by umožnil, aby do karantény nechodily celé týmy, ale pouze jednotlivci, kterých se to týká, označoval Tvrdík za „naprosto zásadní”. Odvolával se při tom mimo jiné na zkušenosti ze zahraničních soutěží.

Jedním z návrhů bylo také možné zkrácení karantény ze stávajících 14 na deset dnů, o tom se však na schůzce mluvilo jen okrajově. Podle Svobody to ale neřeší problém fotbalové soutěže.

Podle Tvrdíka se debata vedla též o možném částečném navýšení počtu diváků zejména u klubů s většími stadiony, například Sparty, Slavie, Baníku Ostrava či Plzně. O této věci se ale bude nadále jednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám