Hlavní obsah

Začněte ve velkém vyrábět steroidy, snižují úmrtnost na covid, vyzývá WHO

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila rychle zvýšit produkci steroidu dexametazonu, uvedl The Guardian. Protizánětlivý lék podle britských vědců významně snižuje úmrtnost u pacientů s koronavirem, kteří jsou v kritickém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běžně dostupný lék dexametazon snížil počet úmrtí u těžce nemocných pacientů s koronavirem o třetinuVideo: Reuters

 
Článek

„Data jsou stále předběžná, nicméně dexametazon má potenciál zachránit mnoho životů, což nám dodává důvod k menší oslavě,“ uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Dalším úkolem bude zvýšit produkci léku a distribuovat ho do míst, kde je nejvíc potřebný,“ dodal.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Poptávka po steroidu vzrostla poté, co britští vědci zveřejnili studii, podle níž dexametazon snižuje úmrtnost u kriticky nemocných pacientů o 35 procent. Vědci z Oxfordu lék vyzkoušeli na dvou tisících pacientů.

„Předběžná data vypadají extrémně zajímavě,“ souhlasil v rozhovoru pro Český rozhlas biochemik Jan Konvalinka z Akademie věd České republiky.

Dexametazon je steroid, který moduluje imunitní odpověď organismu proti viru. V České republice se vydává na lékařský předpis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám