Hlavní obsah

Za pomoc živnostníkům vláda potlesk nesklidila, Babiš i Schillerová slibují změny

Novinky, tov

Na pomoc v podobě jednorázové dávky 25 tisíc korun od státu by mohlo dosáhnout více malých živnostníků, než původně plán ministerstva financí nazvaný Pětadvacítka předpokládal. Po kritice například za to, že na pomoc nedosáhnou třeba ti úplně nejchudší, slíbila ministryně financí Alena Schillerová změny. Úpravy avizoval také premiér Andrej Babiš. Příští týden by program měli posuzovat poslanci.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Pětadvacítka se ministerstvu financí moc nepovedla. Je to moc složité,“ řekl ve čtvrtečním rozhovoru pro Blesk Babiš. Podle něj by nyní vláda neměla „zatěžovat lidi nějakou byrokracií“, a naopak je namístě jim finanční dopady krize co nejvíce usnadnit. „Budeme to ještě upravovat,“ dodal premiér.

Vláda v úterý rozhodla, že vyplatí jednorázově 25 000 korun osobám samostatně výdělečně činným, jejichž podnikání bylo postiženo opatřeními proti šíření koronaviru. Podnikatel musí o podporu požádat a splnit několik podmínek předložením čestného prohlášení.

Jde například o pokles tržeb za první čtvrtletí meziročně o deset procent. Nárok mají mít jen ti, kteří měli loňské hrubé příjmy 180 000 korun, tedy 15 tisíc měsíčně.

Tyto a další podmínky kritizovala nejen opozice, jako TOP 09 nebo ODS, ale i řada čtenářů ve svých e-mailech pro Novinky. Jeden z nich se pozastavoval nad tím, proč by měli nyní zůstat zcela bez pomoci právě ti nejchudší živnostníci. Další se diví, proč se má porovnávat první čtvrtletí, když dopady nouzového stavu lze čekat až od dubna. V březnu ještě pokles tržeb nastat nemusel, protože podnikatelům dobíhaly platby za faktury z února, kdy ještě žádná omezení neplatila.

Na jednorázovou kompenzaci 25 tisíc řada podnikatelů nedosáhne

Koronavirus

Úpravy připustila už ve středu i ministryně financí Alena Schillerová. Na Twitteru napsala, že záměrem bylo vytvořit jednoduchý, rychlý, a přitom co nejspravedlivější systém dostupný všem postiženým živnostníkům. „Pokud se nezanedbatelná část zasažených OSVČ do kritérií z různých důvodů nevešla, tak spravedlivý nebyl. Pracujeme na úpravě,” napsala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám