Hlavní obsah

Za nedostatek vakcín může nákupní politika EU, tvrdí šéf společnosti BionTech

Nedostatek vakcíny proti koronaviru tkví nejen v tom, že v rámci Evropské unie byla schválena zatím jen jedna očkovací látka, ale i v nákupní politice Evropské unie, tvrdí šéf společnosti BionTech Ugur Sahin. Firma se nyní snaží získat větší kapacity pro výrobu vakcíny.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Šéf společnosti BioNTech Ugur Sahin

Článek

Spojené státy si podle Sahina od společnosti Biontech zajistily v červenci 600 milionů vakcín, což je dvakrát tolik než Evropská unie. Ta navíc objednávku zadala až v listopadu. „Proces v Evropě rozhodně nebyl tak rychlý a přímý jako v jiných zemích,“ řekl Sahin.

Poláci se bojí vakcíny víc než koronaviru. Církev „dočasný” život nezajímá

Evropa

Unie se spoléhala na to, že se svými očkovacími látkami přijdou další firmy a v Bruselu převládal dojem, že vakcín bude dostatek. „V určitém okamžiku se ale ukázalo, že se tak nestane a pak už bylo příliš pozdě uskutečnit rozsáhlou objednávku jinde,“ uzavřela Özlem Türeciová, hlavní lékařka BionTechu.

Slovensko uzavře lyžařská střediska a zavádí přísný lockdown

Koronavirus

Společnost se snaží získat další kapacity pro výrobu, ale podle Sahina to není snadné. „Není to tak, že by byly po celém světě nečinné továrny, které by se přes noc pustily do výroby vakcíny,“ říká Sahin a připomíná, že při výrobě léků nelze jednoduše přejít z výroby jednoho medikamentu na jiný druh. Rozhodně není možné „místo aspirinu nebo sirupu proti kašli náhle vyrábět vakcínu“.

Aplikaci eRouška už používá 1,5 milionu lidí

Software

Firma chce co nejdříve spustit výrobu v novém závodě v hesenském Marburgu. „Možná, v únoru budeme moci spustit výrobu v Marburgu, bude to daleko dřív, než jsme původně plánovali. Závod by byl schopen vyrobit v prvním pololetí až 250 milionů vakcín,“ řekl Sahin.

ON-LINE: Index rizika epidemie koronaviru je na rekordu 90 bodů

Koronavirus

BionTech už uzavřel smlouvy „s pěti společnostmi v Evropě, aby podporovali výrobu,“ uvedla Özlem Türeciová . O dalších smlouvách se podle jejích slov jedná.

„V tuto chvíli to nevypadá růžově. Je tu díra, protože neexistují žádné jiné schválené vakcíny a tuto mezeru musíme vyplnit naší vakcínou,“ řekl Ugur Sahin, šéf společnosti BionTech.

Vakcína, kterou německá společnost BionTech vyvinula ve spolupráci s firmou Pfizer, je zatím jedinou očkovací látkou schválenou k užití na území Evropské unie. Používá se už i v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám