Hlavní obsah

WHO se dohodla s Pfizerem na nákupu vakcíny pro chudé země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek oznámila, že se dohodla s konsorciem Pfizer/BioNTech na nákupu 40 milionů dávek jeho vakcíny proti koronaviru. V rámci vakcinačního programu COVAX s nimi bude moci od února začít očkovat v chudých zemích.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

Vakcína, kterou vyvinuly a vyrábějí německá firma BioNTech a americká firma Pfizer, je zatím jediná, kterou WHO schválila pro nouzové použití. Podle šéfa WHO Tedrose Adhanom Ghebreyesuse by měli být v února očkováni nejprve zdravotníci. Zatím není jasné, kde bude vakcína využita nejdříve.

Generální ředitel Pfizeru Albert Bourla uvedl, že dohodnutých 40 milionů dávek určených chudým zemím prodá firma „za režijní cenu“. Podle něj je nynější dohoda počáteční a v budoucnu by se mohly přes program COVAX prodat další dávky vakcíny.

Pfizer to schytává v EU i Kanadě

Koronavirus

WHO rovněž oznámila, že v prvním čtvrtletí bude moci dát chudým zemím k dispozici 100 milionů dávek vakcíny vyvinuté firmou AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Tuto vakcínu nicméně WHO ještě neschválila k nouzovému použití. Mohla by tak učinit v polovině února. Příští týden bude WHO jednat také o nouzovém schválení dvou čínských vakcín vyráběných firmami Sinopharm a Sinovac.

Reklama

Výběr článků

Načítám