Hlavní obsah

Vývojáři vakcíny chtějí nakazit dobrovolníky koronavirem

Právo, Novinky, BBC, rei, mso

Po světě se klinicky testuje 23 vakcín proti novému koronaviru. Skupina výzkumníků včetně 15 laureátů Nobelovy ceny vyzvala americký Národní institut zdraví, aby umožnil vystavit dobrovolníky nákaze.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Ilustrační foto, testování na koronavirus

Článek

Podle nich by to pomohlo rychleji se ujistit o účinnosti zkoušených látek. Zdraví mladí dobrovolníci by měli být po vakcinaci nakaženi koronavirem. Dle vědců je riziko pro ně nízké. Výzvu podepsal i zástupce Oxfordské univerzity.

Česká vakcína se má začít testovat na zvířatech

Domácí

„Pokud by pokusy bezpečně a efektivně urychlily vývoj vakcíny, pak by se jednalo o pádný argument proti tomu, že vystavit dobrovolníky koronaviru by bylo neetické,“ stojí ve výzvě.

Nebezpečnější je třeba porod

Riziko vážných komplikací po vystavení koronaviru je pro případné dobrovolníky menší než například v případě porodu, tvrdí vědci. Tím, že do programu chtějí zařadit mladší a zdravé jedince, se navíc ještě více snižuje.

Ruští hackeři se snaží ukrást informace o vývoji vakcíny na koronavirus, tvrdí několik zemí

Koronavirus

Podobné testy se dělaly i v minulosti, ale ne u léků a vakcín na nemoci. Přesto se na stránkách 1DaySooner přihlásilo už kolem 30 tisíc dobrovolníků ze 140 zemí světa.

Vakcína, kterou v Oxfordu vyvíjejí s firmou Astrazeneca, podle magazínu Lancet vykazuje v testech slibné výsledky. Podobné to je s vakcínou v USA, která s přispěním firmy Moderna vstupuje do třetí fáze testování. Vakcína vytvořila u všech 45 dobrovolníků protilátky, měla ale i vedlejší účinky.

Ať se nakazí dobrovolníci, urychlí to testy vakcín, prosazují politici v USA

Koronavirus

Británie ve čtvrtek spolu s USA a Kanadou oznámila, že informace vývojářů vakcín se snaží ukrást ruští hackeři napojení na tamní tajné služby. Kreml to rázně odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám