Hlavní obsah

Vývoj epidemie koronaviru se v Česku lehce zhoršuje

Novinky, Kateřina Mahdalová

Podle aktuálních dat se může vývoj epidemie koronaviru v Česku ještě zvrátit k horšímu. Experti vycházejí z takzvaného reprodukčního čísla R. To pomáhá odhadnout, jak se bude epidemie šířit dál. Pokud je hodnota R menší než 1, znamená to, že počet nakažených v populaci klesá. Pokud je vyšší než 1, počet nakažených naopak roste.

Článek

Reprodukční číslo R pro Českou republiku vypočítává na základě veřejných dat tým sdružený v iniciativě Covid19.cz a jeho hodnota se k dnešnímu dni vyhoupla na 1, zpřesněno na dvě desetinná místa 0,97. Z grafu zachycujícího vývoj v uplynulém období je pak zřejmé, že se optimistický trend v tuto chvíli obrací.

Zjednodušeně řečeno, číslo R udává, kolik dalších osob jeden nemocný dále nakazí. Důležité je sledovat denní změny na časové ose. Křivka spojující jednotlivé dny se blíží křivce lineární a může odpovídat postupnému promořování populace. Nejedná se tedy o žádný skokový nárůst.

Za předpokladu, že jsou počty oficiálně zjištěných případů nakažených osob i těch oficiálně nezjištěných (zahrnující i ty, kteří během onemocnění nemají žádné symptomy) ustálené a mění se jen málo, je tato metoda měření dobrým nástrojem pro modelování příštího vývoje pandemie.

Jedním z důležitých ukazatelů pro výpočet reprodukčního čísla je kontakt nakaženého s dalšími lidmi. To se odvíjí od dodržování sociálního distancu, nošení roušky nebo též dodržování důkladné hygieny.

Reklama

Výběr článků

Načítám