Hlavní obsah

Velké rozvolnění nezpůsobilo nic. Jsme na dobré cestě

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek okomentoval aktuální vývoj šíření nákazy koronavirem v České republice. Situace je podle něj dobrá. Případy v posledních dnech přibývají především v Moravskoslezském kraji v souvislosti s šířením koronaviru mezi pracovníky Dolu Darkov společnosti OKD na Karvinsku. Lokální ohniska jsou i v Praze.

Živě: TK ministerstva zdravotnictvíVideo: ČTK

 
Článek

„Epidemiologická situace nezaznamenává žádné negativní trendy,“ uvedl Vojtěch, podle něhož ji minulé rozvolnění nijak negativně neovlivnilo.

Vyléčeno je už přes 66 procent nakažených, stagnují počty úmrtí a klesá rovněž počet hospitalizovaných.

Za lokální ohniska ministr označil Karvinsko, kde je na Dole Darkov přes 130 pacientů, a Prahu. Hlavní město je problematické, neboť je v něm několik lokálních ohnisek. „Je to signál pro občany, aby dodržovali nastavená pravidla,“ dodal ministr. „Jinak situaci hodnotíme jako velmi dobrou,“ konstatoval Vojtěch.

Je to zoufalství, popsala hygienička dohledávání nakažených horníků

Domácí

Epidemiologové se podle něj nyní hodlají zaměřit i na profesi nakažených, která by mohla ukázat možná rizika přenosu. Vznikne i národní doporučený postup léčby covid-19. Ministerstvo hodlá spolupracovat i na využití krevní plazmy vyléčených.

Ministr zdůraznil, že se resort pokusí výrazně zvýšit proočkovanost populace proti chřipce, aby nedošlo k souběhu chřipkové epidemie s možnou druhou vlnou epidemie koronaviru.

Choďte do nemocnic

Vojtěch apeloval na pacienty, aby se přestali bát a znovu začali chodit s obtížemi za lékaři a neodkládali prevenci.

Podle predikcí ÚZIS by koncem května mohlo být zhruba 9430 potvrzených případů.

Od pondělí 25. května se mohou opět otevřít restaurace, ubytovací zařízení, bazény i další doposud uzavřené provozovny. Skončí rovněž povinnost nosit roušky s výjimkou uzavřených prostor, veřejné dopravy a při kontaktu s dalšími osobami na méně než dva metry.

Je to zoufalství, popsala hygienička dohledávání nakažených horníků

Domácí

V České republice bylo v pátek dopoledne potvrzeno celkem 8757 případů.  Aktuálně se s chorobou covid-19 potýká 2519 lidí, zatímco 5932 se vyléčilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám