Hlavní obsah

Chybí nám milion respirátorů, přiznal Vojtěch

Praha

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že Česku chybí stovky tisíc až milion respirátorů. Řekl to v sobotu Radiožurnálu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

„Bezesporu se bavíme o stovkách tisíc respirátorů, které potřebujeme sehnat, možná až kolem milionu respirátorů, které bychom potřebovali skutečně získat," řekl Vojtěch.

Dodal, že trh s ochrannými pomůckami je v současné době anomální, poptávka je obrovská. Na ministerstvu pracuje na objednávkách ze všech kontinentů tým mnoha lidí, stává se, že již dohodnutá objednávka je později z důvodu opatření jednotlivých států zrušena, podotkl ministr. Situace by se podle něj měla stabilizovat v příštím týdnu.

Armáda podle premiéra Andreje Babiše v pátek rozvezla do nemocnic a záchranným službám zhruba 51 tisíc respirátorů. Vojtěch ve čtvrtek uvedl, že v pátek by mělo být dodáno zhruba 60 tisíc respirátorů.

Vládní dodávka nestačí ani na čtvrt dne

Například nemocnice ve Zlínském kraji dostaly v noci 2800 respirátorů nejvyššíé kvality. Denní spotřeba je tam přitom téměř 16 tisíc kusů, vládní dodávka tak nevydrží ani čtvrt dne.

Zdravotníci na Zlínsku dostali od státu respirátory. Nestačí ani na čtvrt dne

Koronavirus

Podle Babiše má ministr nasmlouvané celkové závazné objednávky na 1,7 milionu respirátorů s dodáním mezi středou až pátkem příštího týdne.

Přehledně: Jak odlišit chřipku od koronaviru?

Koronavirus

V pondělí by podle Vojtěcha také do Česka mělo dorazit pět milionů roušek. Důležité jsou zejména pro ochranu potenciálně rizikových pacientů například v zařízeních sociálních služeb, uvedl ministr. Roušky by měly být k dispozici například personálu, dále také lidem poskytujícím domácí péči a terénní služby.

Ministr počítá s tím, že počet nakažených bude v dalších dnech stoupat. Uvedl, že mezi pozitivními testovanými jsou i případy bez cestovatelské anamnézy, nákazy jsou tedy komunitní. Podle údajů ze sobotního rána je v Česku 150 lidí nakažených novým koronavirem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám