Hlavní obsah

Vitrína pohřební služby na parte je v Chebu plná

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Aktuální situaci v Chebu podle zástupce tamního starosty Jiřího Černého (VPM) symbolizuje zcela plná vitrína pohřební služby na parte. Lidé jsou podle něj vystrašení a uzavření okresu mělo přijít dříve.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Opatření jsou nová a nikdo s nimi nemá zkušenosti. Vše se bude řešit nikoliv z hodiny na hodinu, ale z minuty na minutu,“ uvedl místostarosta, který měl dopoledne informace pouze z vládní tiskové konference.

„Uzavření okresu je věc, která zasáhne každého člověka, který v něm žije. Myslím ale, že to mohlo přijít dříve, protože čísla už týdny ukazují, že neklesají, ale naopak stoupají. Když se minulý týden uvolnilo v nemocnici dvacet pět lůžek větším transportem nemocných, tak do čtyřiadvaceti hodin byla lůžka opět plná a řešilo se vše opětovně,“ řekl Černý, který nyní zastupuje starostu Antonína Jalovce (VPM) ležícího doma s covidem-19.

Začaly namátkové kontroly na hranicích Sokolovska a Chebska

Koronavirus

Černý má na radnici na starosti městskou policii. „Vydal jsem pokyn, aby strážníci nedodržování opatření řešili nejdříve slovní domluvou. Ale agresivita některých lidí narůstá, nechtějí další omezení. Nicméně doufám a apeluji, aby se ještě na týden, deset dní kousli a vydrželi,“ poznamenal zástupce starosty.

A jaká je atmosféra mezi lidmi v Chebu? „Opravdu mají strach, protože už nám umírají rodiče, kamarádi, známí. Jsme z toho najednou překvapení, když se nás to dotýká. Na náměstí, kam pohřební služba dává parte, už v podstatě není místo. To jsem nikdy nezažil. Tam najednou zjistíte, že se to dotklo našich známých, kamarádů… a v tu chvíli je přirozenou reakcí člověka pocit strachu,“ dodal Černý.

Švejdar: Zpřísněná opatření v okresech udržíme

Koronavirus

Cheb je podle místostarosty připravený distribuovat respirátory, které mají přijít od vlády. Nejdříve by je měli dostat senioři, přičemž by s distribucí měly pomoci příspěvkové organizace města, jako je správa sociálního zabezpečení nebo městští strážníci.

Omezený provoz

Nouzový stav by podle Černého prodloužen být měl. „Pokud někdo uvažoval, že nouzový stav ukončí, tak na to byl čas možná před dvěma měsíci. Tam si mohli politici hrát, zda nouzový stav ano, nebo ne. To nebyla čísla tak vysoká a neumíralo tolik lidí,“ konstatoval místostarosta.

Vláda bude řešit, co dál. Zváží i další nouzový stav

Domácí

Chebská radnice přejde do velmi omezeného provozu a pracovat se bude především z domova. „Na úřadu bude jen nezbytný počet zaměstnanců,“ uvedl s tím, že všichni, kteří budou chodit do práce, budou povinně testováni. „To samé doporučujeme i soukromým zaměstnavatelům,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám