Hlavní obsah

Vědci odhalili další rizikovou skupinu pro covid-19: lidé geneticky ohrožení demencí

Právo, mcm

I genetika ovlivňuje podle britských vědců to, nakolik jsou lidé zranitelní koronavirem. U pacientů s genetickou mutací, která zvyšuje riziko vzniku demence, je totiž dvakrát vyšší pravděpodobnost, že v případě nákazy dospějí do nejhoršího stadia nemoci covid-19.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

„Není to jen věk: toto je příklad specifické genové varianty, která způsobuje u některých lidí zranitelnost (na covid-19),“ řekl podle listu The Guardian David Melzer, profesor epidemiologie a veřejného zdraví na Exeterské univerzitě, který je spoluautorem studie o zdravotních dopadech různých variant genu zvaného ApoE.

Zkoumali vzorek 383 tisíc lidí

Tento gen ovlivňuje hladinu cholesterolu a zánětlivé procesy. Má vliv také na riziko srdečních chorob a zejména demence. Vědci z Exeterské univerzity využili údaje UK Biobank, která shromažďuje genetická a zdravotní data půl milionu dobrovolníků ve věku 48 až 86 let. Mezi 383 tisíci případy, které vědci zkoumali v rámci studie v časopise Journal of Gerontology: Medical Sciences, odhalili 223 tisíc lidí s variantou genu ApoE, označovanou jako e3, a přes devět tisíc těch, kdo měli variantu e4. Právě u nich je riziko vzniku demence až 14krát vyšší než u ostatních lidí.

Covid-19 nebyl v Česku příčinou úmrtí u 60 procent uváděných obětí

Koronavirus

Když pak Britové porovnali údaje britských nemocnic o pacientech s covidem-19, odhalili 401 lidí s kopií e3 a 37 lidí s kopií e4. Po vyloučení jiných faktorů (věk, pohlaví apod.) dospěli vědci k závěru, že varianta e4 u genu ApoE více než zdvojnásobuje riziko těžkého průběhu covidu-19 ve srovnání s lidmi, kteří měli variantu e3.

Reklama

Výběr článků

Načítám