Hlavní obsah

Ve Velké Británii stoupl počet nakažených během jediného dne o čtvrtinu

Londýn
Aktualizováno

Zatímco největším evropským ohniskem současné epidemie nového koronaviru zůstává s téměř 30 tisící nakaženými Itálie, nejdramatičtěji se v posledních desítkách hodin začíná vyvíjet situace ve Spojeném království. Počet nových pacientů nakažených Sars-CoV-2 tam od pondělí vzrostl o čtvrtinu na 1950. To je po Itálii nejvíc v Evropě. Premiér Boris Johnson už začal používat válečnou rétoriku, když mluvil o boji s nemocí.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Úklid stanice londýnské podzemky

Článek

Během jediného dne počet lidí nakažených nemocí Covid-19 ve Velké Británii vzrostl o 26 procent, napsala agentura Reuters. Stoupl o 407 případů na 1950.

Vládní poradce pro vědu Patrick Vallance uvedl, že to je jen špička ledovce. Počet nakažených koronavirem odhaduje na 50 tisíc. Poslancům sdělil, že cílem vlády je, aby zemřelo méně než 20 tisíc, i když přiznal, že i to je hrozné číslo. Připomněl, že na chřipku ročně zemře 8000 lidí. Řešením jsou podle něj vakcíny, ale může trvat 18 měsíců, než se stav vrátí k normálu. Německý Institut Roberta Kocha uvádí 24 měsíců.

Podle britského ministerstva zdravotnictví bylo na přítomnost koronaviru v zemi testováno už více než 50 tisíc lidí. Prvního pacienta s nemocí Covid-19 ohlásila Británie 31. ledna, od té doby zde umřelo 69 lidí s touto diagnózou. Nové oběti jsou ve věku mezi 45 a 93 lety.

Začalo to lehkým kašlem. Vyléčená britská lékařka popsala svůj boj s koronavirem

Koronavirus

Vallance zmínil, že klíčové je omezit šíření viru. Obrátil se proto na premiéra Borise Johnsona. Britská vláda v pondělí výrazně zpřísnila opatření pro snížení kontaktů mezi lidmi, například bylo omezeno shromažďování. Omezení přišla zřejmě i kvůli studii, která předpovídala úmrtí až 260 tisíc lidí na koronavirus, pokud by se spoléhalo na to, že si britská společnost s virem poradí sama prostřednictvím takzvané kolektivní imunity.

„Velká Británie musí zastavit šíření nemoci, než se dostane do bodu, že zahltí náš národní zdravotní systém,” řekl premiér Boris Johnson. Dodal, že „koronavirus je tak nebezpečný a nakažlivý, že bez drastických opatření může zahltit jakýkoli zdravotní systém na světě”.

„Musíme jednat jako jakékoli válečný kabinet a dělat všechno, abychom podpořili ekonomiku,” řekl Johnson. Ministr financí Rushi Sunak oznámil, že vláda uvolní 330 miliard liber na půjčky firmám. Hypotéky se nebudou muset splácet tři měsíce.

Jen aby už nebylo pozdě

Otázkou je, zda není na změnu strategie příliš pozdě. To ukážou následující dny a týdny. I v případě, že by se Británii podařilo nepříznivý vývoj epidemie zvrátit, potrvá měsíce, než bude možné přijatá opatření zmírnit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Londýně proti nedostatečným vládním opatřením kvůli koronaviruVideo: AP

Epidemie nabývá na intenzitě také v dalších evropských zemích. V nejpostiženější Itálii kvůli koronaviru zemřelo už 2503 lidí, když od pondělí přibylo 345 obětí. Naopak 2941 nakažených se už zcela zotavilo, co je 192 více než o den dříve. Počet nakažených v zemi stoupl o 2989 na 31 506, uvedl šéf Civilní ochrany Angelo Borrelli.

Počet nakažených se ve Španělsku za posledních 24 hodin zvýšil o dva tisíce na 11 178 a počet úmrtí z řad infikovaných vzrostl o 150 na 491. Tato jihoevropská země, která má asi 47 milionů obyvatel, je tak čtvrtou nejhůře postiženou zemí.

Epidemie vyvrcholí v Evropě na konci března, ukazuje studie

Koronavirus

Ve Francii, kde je evidováno více než 6600 případů a okolo 150 mrtvých, začal v úterý v poledne platit karanténní režim. Mnoho Pařížanů se proto ráno kvůli nadcházejícímu omezení pohybu vydalo na cestu do regionů.

V Německu se dosud podle Bildu nakazilo přes 7200 lidí. Institut Roberta Kocha (RKI) v úterý oznámil, že riziko infekce nyní pro obyvatele hodnotí jako vysoké a že je nezbytné učinit vše, aby se šíření koronaviru podařilo zastavit. Nákaza postihla i Friedricha Merze, který se uchází o předsednický post Křesťanskodemokratické unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové.

Pacientovi v kritickém stavu můžou dát lék na ebolu, souhlasilo ministerstvo

Koronavirus

Rakouské úřady v poledne ve snaze zastavit infekci uzavřely do 3. dubna arlberskou oblast na západě země, kde bylo nově zjištěno pět případů. V celé zemi je podle webu ministerstva zdravotnictví přes 1130 nakažených.

Slovensko, které má 84 případů, dokáže minimálně nejbližší dva měsíce z hlediska technického vybavení zvládnout růst počtů nakažených. Odhad tamního vládního institutu zdravotní politiky počítá s tím, že v platnosti zůstanou omezení proti šíření nákazy. V sousedním Polsku stoupl počet potvrzených případů koronaviru na 205, pět lidí dosud zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám