Hlavní obsah

Ve Švýcarsku zemřel kojenec, nakazil se koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Švýcarsku poprvé od propuknutí pandemie zemřel kojenec v souvislosti s nákazou novým typem koronaviru Sars-CoV-2. Oznámil to v pátek odpoledne zástupce úřadu veřejného zdraví Stefan Kuster. Kojenec pocházel z kantonu Aargau. Dítě se nakazilo v zahraničí, podle úřadu veřejného zdraví v Makedonii. Kojenec byl léčen v curyšské univerzitní nemocnici, napsal server deníku Blick.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kanton Aargau sdělil, že dítě zemřelo na „závažné neurologické onemocnění“. Test prokázal, že se dítě infikovalo koronavirem.  Zda byl virus také příčinou smrti, zatím není jasné, smrt dítěte se zkoumá.

Děti onemocní méně často než dospělí, jsou méně infekční, ale i takové případy existují, dodal Kuster. Je to podle jeho slov tragédie, ale plán na uvolnění restriktivních opatření neovlivní. „Musíme s tím žít,“ řekl.

Ve Švýcarsku je to první případ úmrtí dítěte v souvislosti s nákazou novým typem koronaviru, ale není to první dítě, které se infikovalo. V současné době je nakaženo 169 dětí ve věku do devíti let a 27 z nich je v nemocnici.

Švýcarsko, které má 8,6 milionu obyvatel, dosud evidovalo 1657 obětí koronavirové nákazy a 30 828 nakažených.

Země nepřijala tak přísná protiepidemická opatření jako mnohé jiné evropské státy a už 27. dubna začala omezení uvolňovat. V zemi tak jsou otevřené školy, obchody, restaurace i muzea, ale lidé mají dodržovat vzájemný odstup a hygienická pravidla. Od soboty se bude moci ve Švýcarsku scházet až 30 lidí. Od 6. června pak budou povoleny i akce čítající až 300 účastníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám