Hlavní obsah

Ve dvou domovech na severu Moravy chybí personál, hejtman povolal na pomoc armádu

Právo, plk

O klienty Domova Slunečnice v Ostravě a Domova pro seniory sv. Hedviky v Kravařích na Opavsku se nyní budou starat vojáci. Na pomoc je namísto zaměstnanců, kteří se nakazili koronavirem, povolal moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Foto: Pavel Karban, Právo

Hejtman Ivo Vondrák (ANO)

Článek

V obou sociálních zařízeních jsou nakažení klienti i zaměstnanci. „Počet lidí s onemocněním covid-19 v Moravskoslezském kraji roste a bohužel přibývají nemocní i v té nejohroženější skupině – mezi klienty sociálních ústavů,“ poukázal Vondrák s tím, že situace tam je o to složitější, že nakažený je i personál.

„Hrozí tak, že se o seniory nebude mít kdo starat. Proto jsem požádal vojáky, aby v obou domovech pomohli,“ doplnil.

Prymula popsal případný lockdown. Řeší se vzdálenost a počet osob

Domácí

Armáda se v Moravskoslezském kraji osvědčila už na jaře při první vlně pandemie. Vedení hejtmanství doufá, že tomu tak bude i nyní. „V Domově Slunečnice by 11 vojáků mělo pomáhat zajišťovat logistiku pro každé z deseti pobytových pater tohoto sociálního zařízení. V Domově pro seniory sv. Hedviky má 12 příslušníků armády pečovat přímo o klienty. Zajišťovat mají manipulaci s imobilními klienty, pomáhat s podáváním stravy, zdravotníci mají podávat léky,“ vysvětlil hejtman, co bude náplní práce vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám