Hlavní obsah

Vatikánský nuncius v Iráku před cestou papeže onemocněl covidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Vatikánský velvyslanec v Iráku, který připravuje březnovou návštěvu papeže Františka v této blízkovýchodní zemi, onemocněl covidem-19. Arcibiskup Mitja Leskovar byl klíčovou osobou při přípravě papežovy cesty a v sobotu agentuře Reuters oznámil, že i přes jeho nákazu se s návštěvou stále počítá. Papež je v Iráku očekáván od 5. do 8. března.

Foto: Vatican Media, Reuters

Papež František

Článek

Leskovar řekl, že je spolu s několika dalšími členy personálu nunciatury v izolaci. „Papežův program to neovlivní, bude to podle plánu,“ sdělil arcibiskup.

Očekává se, že papež v Iráku projeví solidaritu s komunitou iráckých křesťanů, oslabenou válkami a působením islámských radikálů.

Jak napsal Reuters, půjde o vůbec první papežskou cestu do Iráku.  Františkovi dva předchůdci Jan Pavel II. a Benedikt XVI. se do této země nedostali z bezpečnostních důvodů.

Slovinec Leskovar sdělil, že se u něj projevují pouze mírné symptomy covidu-19. Když Vatikán v prosinci Františkovu cestu ohlásil, sdělil tehdy také, že se návštěva bude konat, pokud to epidemická situace v Iráku umožní.

V Iráku se nákaza potvrdila od začátku epidemie u téměř 700 tisíc lidí a covidu-19 tam podlehlo přes 13 tisíc lidí. Kvůli zhoršení situace v minulých dnech úřady zakázaly cesty mezi jednotlivými provinciemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám