Hlavní obsah

Vakcína, nebo vyhazov. Zdravotníci v Anglii budou muset být očkovaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zdravotníci v první linii a pracovníci sociálních služeb v Anglii budou muset být od 1. dubna příštího roku povinně očkovaní proti covidu-19. Na základě doporučení odborníků z Národní zdravotní služby (NHS) o tom rozhodl ministr zdravotnictví Sajid Javid.

Foto: Tom Nicholson, Reuters

Ministr zdravotnictví Sajid Javid

Článek

Javid řekl, že 90 procent pracovníků NHS už obdrželo alespoň dvě dávky koronavirové vakcíny, ale v některých organizacích míra proočkovanosti nedosahuje ani 80 procent.

Nejnovější data ukazují, že přes 103 tisíc zaměstnanců zdravotnických služeb v Anglii je stále nenaočkovaných, stejně jako 105 tisíc pracovníků domácí péče.

Britští zdravotníci se dožadují restrikcí

Evropa

„Je těžké odhadovat, kolik z nich se teď nechá naočkovat,” řekl Javid.

Nové nařízení se bude kromě lékařů, zubařů, zdravotních sester a bratrů týkat také například vrátných v nemocnicí nebo recepčních, kteří se v práci pravidelně setkávají s pacienty.

Povinnost očkování bude platit také pro veškeré dobrovolníky, kteří v nemocničním prostředí pracují.

Rozvolněná Británie má plán B

Evropa

Opoziční Labouristická strana krok podporuje s rozvahou, vládní konzervativce upozornila, že by v případě exodu nenaočkovaných pracovníků mohlo dojít k nedostatku zaměstnanců ve zdravotnictví.

Povinné očkování dosud v Anglii platilo zatím jen pro pracovníky pečovatelských center. Lhůta pro to, aby se nechali očkovat, vyprší tento čtvrtek.

Od června, kdy ministerstvo toto nařízení vyhlásilo, se počet nenaočkovaných pracovníků v tomto odvětví snížil z 88 tisíc na 32 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám