Hlavní obsah

V září se v rouškách potit nebudeme

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřekvapivě bouřlivé internetové reakce na sociálních sítích vyvolalo pondělní oznámení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) o návratu roušek na ústa lidí v dopravě, budovách, obchodech a školách po celé zemi.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od jara se objevilo mnoho reakcí odmítajících znovunastolenou povinnost. Obavy o zdraví kvůli vysokým teplotám mít však lidé nemusí. Vedra už nás totiž v září nečekají.

Od 1. září se vrací povinné roušky do vnitřních prostor a veřejné dopravy

Domácí

„Podle sezonního výhledu se teploty na začátku září budou klonit k průměru, tedy žádná obrovská vedra nebo tropy nás příští měsíc nečekají. Stejně jako teplotně bude září i srážkově průměrné. V prvních zářijových dnech bude oblačno s deštěm a teploty se budou pohybovat mezi 18 až 22 stupni Celsia. Od 3. září bude srážek ubývat a oteplovat se,“ předpovídá Dagmar Honsová z Meteopressu.

„V první polovině září by rtuť teploměru mohla vystoupat až k 25 stupňům Celsia. V druhé polovině měsíce už se ale budeme více blížit typickému podzimnímu počasí. Opravdu bych se tedy tropických teplot nebála,“ sdělila redakci meteoroložka.

Hlavně lehké, radí dermatolog

Pocení v rouškách způsobeného vysokými teplotami se tedy Češi v září bát nemusí. „Pokud nebudou v roušce běhat do kopce, myslím, že nebudou mít problém s pocením a se zhoršeným dýcháním. Už bude chladněji, a uvážíme-li risk versus benefit, určitě bude zdravějších ochranu úst v uzavřených prostorách nosit,“ řekl Právu Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a významný český dermatolog.

Spoléhat se na roušky je nebezpečné, tvrdí švédský epidemiolog

Koronavirus

„Máte-li běžnou tenkou roušku, nezhoršuje průchod vzduchu. Je samozřejmě důležité si zvolit dobrý, lehký materiál, a ne ten nejtěsnější respirátor. Kdybych to měl ještě hodnotit z dermatologického hlediska, mají-li lidé nějakou obličejovou dermatózu, tam, kde není nutná, určitě by si měli roušku hned sundat. A často ji měnit a prát,“ radí Arenberger.

„Na jaře všichni lamentovali, že roušky nejsou, nyní lamentují, že je mají zase nosit. Tak nyní je mohou vynosit a užít. Žádné drama to není,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám