Hlavní obsah

V uzavřené Litovli lidi na koronavirus netestují

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litovel
Aktualizováno

V Litovli, která je od pondělí uzavřená kvůli hrozbě šíření nového typu koronaviru, neprobíhají odběry vzorků od lidí, u nichž je podezření, že jsou také nakaženi. Podle starosty zdravotníci nestíhají. Obcím také chybí ochranné pomůcky. Obyvatelé mezi sebou komunikují na sociálních sítích, nabádají se k nošení roušek a sdílejí i návody na jejich šití.

Foto: https://mapy.cz/zakladni?x=17.2898566&y=49.7053370&z=11&l=0, Mapy.cz

Na Olomoucku uzavřeli kvůli koronaviru 21 obcí

Článek

„Pozitivní je, že zatím se nezvýšil počet těch, u kterých byla nákaza zjištěna, ale nejsou prováděny další odběry, prý se nestíhá,“ sdělil v úterý před polednem Právu starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

V pondělí bylo ve městě 13 pozitivních nálezů. „Lidé jsou poplašení, mohou mít třeba angínu či chřipku, ale mají pocit, že mají koronavir. Volala spousta lidí, že má třeba nemocné dítě. Odběry žádá také spousta lidí, kteří mají ve svém okolí potvrzený případ a chtějí vědět, jak na tom jsou sami. Odběry ale neprobíhají, na hygienu je problém se dovolat. Snažíme se to řešit, aby se zdravotní péče posílila,“ konstatoval starosta.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Nejen Litovel, ale i Uničov a obec Červenka, které patří do uzavřené zóny, momentálně trápí také nedostatek ochranných pomůcek. „S tím máme pořád problém. Něco sice nabízejí dobrovolníci, ale to nepokryje potřeby města. Potřebujeme ochránit hlavně prodavačky, hasiče, policisty a další klíčové zaměstnance,“ podotkl Kohout s tím, že mnozí lidé si už sami roušky zhotovují doma.

Ministr kultury Zaorálek se lidem omluvil za chybějící roušky a respirátory

Koronavirus

„Něco řešíme sami, roušky šijí ženský v dědině, něco málo jsme sehnali, ale je to pořád málo. Rádi bychom roušky rozdali alespoň seniorům,“ sdělil Právu starosta Červenky Vladimír Navrátil (SOS).

„Ochranných prostředků je nedostatek. Potřebujeme, aby nám s tím kdokoliv, už nespoléháme jen na kraj, pomohl,“ doplnil starosta Uničova Radek Vincour (ODS).

Do Uničova v úterý po poledni dorazila z centrálních zásob zásilka tří tisíc respirátorů, tisícovky rukavic, 250 brýlí a 150 litrů dezinfekce. Rozdělována je podle požadavků jednotlivých obchodů a jiných provozoven. „Lidé zajišťující chod města, zásobování obyvatel a další nezbytné služby tak budou alespoň do jisté míry chráněni,“ napsala radnice na webu.

Systém selhává. Na odběry marně čekají tisíce lidí

Koronavirus

Lidé rovněž čile komunikují mezi sebou na sociálních sítích - vyměňují si nejrůznější informace, nabádají k nošení roušek a sdílejí i návody na jejich šití a kontakty na švadleny. Obyvatelé se také zapojují do databáze dobrovolníků, kteří prostřednictvím charity budou od úterý zajišťovat rozvoz potravin pro starší obyvatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám