Hlavní obsah

V Severní Karolíně pozastavili očkování látkou od Johnson & Johnson. Pár lidí jim omdlelo

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raleigh

Několik očkovacích míst v americkém státě Severní Karolína přerušilo očkování vakcínou od firmy Johnson & Johnson. Z několika tisíců očkovaných se minimálně u 26 lidí po aplikaci látky projevily vedlejší účinky jako nevolnost, bolest hlavy či mdloby. Část expertů to ale nepovažuje za důvod pro přerušení očkování, protože se nejedná o nic neobvyklého. Je to jen důkaz toho, že si tělo buduje imunitu, zní z amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC).

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

O poněkud překvapivém kroku zdravotníků ze Severní Karolíny informovala stanice ABC. K přerušení očkování mělo zatím dojít v očkovacím centru ve městě Raleigh a také na klinice v Hillsborough a Chapel Hill.

Podle dosavadních informací se vedlejší účinky projevily nejméně u 26 lidí, z nichž čtyři museli být převezeni do nemocnice. Ve všech případech obdrželi lidé jednodávkovou vakcínu od společnosti Johnson & Johnson.

Zvyšte u lidí důvěru v AstraZenecu, vyzývá státy Brusel

Zahraniční

Nejvíce případů pochází z očkovacího centra v Raleighu. Z celkového počtu 2300 naočkovaných se tam negativní příznaky objevily u 18 lidí, což představuje 0,78 procenta.

Podle zdravotního odboru okresu Wake County, kde se Raleigh nachází, ale nejde o nic neobvyklého, a proto by očkování mělo pokračovat.

„U těchto lidí se projevily reakce, které jsou v souladu s dosavadním poznáním vedlejších účinků po podání vakcíny,” reagoval zástupce zdravotního odboru.

Za poslední týden přibylo šest podezření na úmrtí po očkování

Domácí

CDC: Není důvod k obavám

Regionální deník CBS17 podotkl, že celou záležitost prověřují experti z Centra pro kontrolu nemocí, které je ve Spojených státech v této otázce hlavní autoritou.

Mluvčí CDC Kristen Nordlundová uvedla, že hlášení všech nepříznivých účinků vakcín pečlivě monitorují. Podobné případy jako v Severní Karolíně zaznamenali lékaři také v Coloradu, Iowě a Georgii. Pokaždé se jednalo o mírné reakce typu závratí, pocitu na omdlení a zrychleného dechu.

Spojené státy očkovací pasy nechystají

Amerika

„Vakcíny proti covidu-19 jsou bezpečné a účinné. Řada lidí nemá vedlejší účinky žádné, zatímco některé bude po podání dávky něco bolet nebo jim nebude dobře. To ale zpravidla netrvá příliš dlouho a je to pouze důkaz toho, že si vaše tělo buduje imunitu,” vysvětlila Nordlundová.

CDC zatím nedoporučila nikomu kvůli tomu přerušovat očkování.

Johnson & Johnson dodá první vakcíny do Evropské unie 19. dubna

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám