Hlavní obsah

Johnson & Johnson dodá první vakcíny do Evropské unie 19. dubna

Americká farmaceutická firma Johnson & Johnson dodá první zásilku vakcín proti covidu-19 do Evropy 19. dubna, píše agentura AFP s odvoláním na informace od společnosti. Český ministr zdravotnictví již dříve uvedl, že Česko v první fázi obdrží 30 až 40 tisíc dávek.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Vakcíny společnosti Johnson & Johnson

Článek

Přípravek od firmy Johnson & Johnson je čtvrtý, který získal povolení k použití od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Používá se už ve Spojených státech, Jihoafrické republice a schválen je také v Kanadě.

Pro urychlení dodávky na evropský trh se americká firma dohodla s několika firmami, které pro ni přípravek v Evropě budou částečně vyrábět a dávkovat do ampulí. Johnson & Johnson podle AFP spolupracuje s firmami Sanofi ve Francii, Catalent v Itálii a IDT Biologika v Německu. Aktivní látku, která zajišťuje účinnost vakcíny, partnerům dodá laboratoř Johnson & Johnson v Nizozemsku.

Odstartovaly závody testů vakcín pro děti

Koronavirus

Evropská unie si u amerického výrobce objednala 200 milionů dávek a stejné množství si ještě rezervovala. Během druhého čtvrtletí by do EU mělo dorazit přibližně 55 milionů dávek této vakcíny.

Dočká se i Česko

Česko si podle informací ČTK objednalo dva miliony dávek. Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden v rozhlasovém rozhovoru oznámil, že se Česká republika v rámci dubnových dodávek vakcíny od firmy Johnson & Johnson nedočká. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), ale den poté jeho výrok uváděl na pravou míru.

„Bylo tady nějaké nedorozumění o tom, že ta vakcína do ČR v dubnu nepřijde. Naštěstí se to nepotvrdilo. Je to tak, že přijde, ale v menším množství. Bude se jednat o zhruba 30 až 40 tisíc dávek balení v dubnu,” uvedl ministr.

Vakcína Johnson&Johnson v dubnu dorazí, oznámil Blatný

Domácí

Přípravek od společnosti Johnson & Johnson je zatím první, který je možné skladovat v běžné chladničce, a podává se v jedné dávce, což značně usnadňuje jeho distribuci. Firma se také zavázala, že bude vakcínu prodávat za výrobní náklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám